Priboj: Počela obuka gerontodomaćica

priboj.rs 28. мај 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: priboj.rs)

U prostorijama Omladinskog centra u Priboju počela je obuka gerontodomaćica u okviru projekta “Mi brinemo o starima”, koji zajedno realizuju opštine Priboj i Prijepolje i centri za socijalni rad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši.

U prostorijama Omladinskog centra u Priboju počela je obuka gerontodomaćica u okviru projekta “Mi brinemo o starima”, koji zajedno realizuju opštine Priboj i Prijepolje i centri za socijalni rad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši, a koji se finansira iz sredstava Evropske unije kroz program “EU EXCHANGE 4″, koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština Srbije (SKGO). Ukupna vrednost projekta iznosi 197.983,77 evra.

Projektom je predviđena obuka i akreditacija 45 gerontodomaćica, i to 15 iz Priboja i 10 iz Nove Varoši koje pohađaju obuku u Priboju, kao i 20 iz Prijepolja za koje je obuka organizovana u Prijepolju. Obuka će trajati pet dana, od 22. do 26. maja, nakon čega će biti organizovano polaganje ispita i dobijanje akreditacije od Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Na javnom tenderu za obuku, posao edukacije gerontodomaćica dobila je firma “Ns Pro Group” iz Novog Sada.

Nakon završene obuke, ključni akteri u sprovođenju projektnih aktivnosti biće lokalne samopuprave i centri za socijalni rad, dok su krajnji korisnici projekta korisnici usluge pomoć u kući, naročito u izolovanim, ruralnim područjima, koja su, usled geografske udaljenosti, do sada bila uglavnom uskraćena za ovaj vid socijalne zaštite. Uslugu pomoći u kući pružaće 37 postojećih gerontodomaćica kao i 8 nezaposlenih žena koje će zajedno proći akreditovan program obuke za gerontodomaćice. Usluga će se pružati na sledeći način: opština Priboj će angažovati 15 negovateljica koje će pokriti 70 korisnika, opština Prijepolje će angažovati 20 negovateljica koje će pokriti 233 korisnika, a Nova Varoš će angažovati 10 negovateljica koje će pokriti 50 korisnika.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.