Komšijski nesporazum: Priboj uvodi Novoj Varoši kiriju za smetilište

westinfo.rs (Ž. Dulanović) Политика Екологија Коментари

Zlatarinfo logo Deponija Banjica

Novovaroškim komunalcima je od kolega iz Priboja stigao uslov da za korišćenje deponije u Druglićima u buduće mesečno plaćaju 75. 000 dinara, što oni ne prihvataju.

Ovu odluku opština Priboj donela je nakon nedavne pretnje da će  Novoj Varoši zabraniti da i dalje odlaže svoje smeće na obali Lima. Deponija u Druglićima inače ne ispunjava standarde, ali se njen rad godinama prećutno odobrava jer dve opštine nemaju drugo rešenje.

- Sporazum o korišćenju bez naknade deponije u Druglićima dve opštine potpisale su pre tačno 17 godina, a jedina obaveza Nove Varoši bila je da šest meseci godišnje održava ovo smetilište. Ugovor nismo prekršili, a zahtev da do kraja godine platimo  660.000 dinara kirije je nerealan i bez osnova. Nastavićemo zato da kipamo dok nas ne oteraju– kaže direktorica Komunalnog preduzeća „3. septembar“ Suzana Šuljagić.

Na dvadesetak kilometara udaljenu deponiju u Drugliće, Komunalno preduzeće iz Nove Varoši godišnje otera oko 2.500 tona otpada. Oni su nedavno međutim obavešteni da traže alternativno rešenje, a otkaz je usledio nedugo nakon što su čelnici opštine Nova Varoš javno prozvali opštinu Priboj da koči radove na izgradnji Regionalne sanitarne deponije „Banjica“ za četiri opštine koji  godinama tapkaju u mestu, što u Priboju demantuju.

- Ovo je samo prelazno rešenje dok komšije iz Nove Varoši ne pronađu novu deponiju za odlaganje svog otpada. U Druglićima je sve manje mesta i za otpad koja se prikupi na teritoriji Priboja, a radovi na regionalnoj deponiji  „Banjici“ nikako da se privedu kraju, pa moramo da mislimo na budućnost  – kaže direktor Komunalnog preduzeća „Usluga“ iz Priboja Željko Ječmenica.

Oznake: politika ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.