Komšijski nesporazum: Priboj uvodi Novoj Varoši kiriju za smetilište

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 24. мај 2014. године Политика Екологија Коментари

Zlatarinfo logo Deponija Banjica

Novovaroškim komunalcima je od kolega iz Priboja stigao uslov da za korišćenje deponije u Druglićima u buduće mesečno plaćaju 75. 000 dinara, što oni ne prihvataju.

Ovu odluku opština Priboj donela je nakon nedavne pretnje da će  Novoj Varoši zabraniti da i dalje odlaže svoje smeće na obali Lima. Deponija u Druglićima inače ne ispunjava standarde, ali se njen rad godinama prećutno odobrava jer dve opštine nemaju drugo rešenje.

- Sporazum o korišćenju bez naknade deponije u Druglićima dve opštine potpisale su pre tačno 17 godina, a jedina obaveza Nove Varoši bila je da šest meseci godišnje održava ovo smetilište. Ugovor nismo prekršili, a zahtev da do kraja godine platimo  660.000 dinara kirije je nerealan i bez osnova. Nastavićemo zato da kipamo dok nas ne oteraju– kaže direktorica Komunalnog preduzeća „3. septembar“ Suzana Šuljagić.

Na dvadesetak kilometara udaljenu deponiju u Drugliće, Komunalno preduzeće iz Nove Varoši godišnje otera oko 2.500 tona otpada. Oni su nedavno međutim obavešteni da traže alternativno rešenje, a otkaz je usledio nedugo nakon što su čelnici opštine Nova Varoš javno prozvali opštinu Priboj da koči radove na izgradnji Regionalne sanitarne deponije „Banjica“ za četiri opštine koji  godinama tapkaju u mestu, što u Priboju demantuju.

- Ovo je samo prelazno rešenje dok komšije iz Nove Varoši ne pronađu novu deponiju za odlaganje svog otpada. U Druglićima je sve manje mesta i za otpad koja se prikupi na teritoriji Priboja, a radovi na regionalnoj deponiji  „Banjici“ nikako da se privedu kraju, pa moramo da mislimo na budućnost  – kaže direktor Komunalnog preduzeća „Usluga“ iz Priboja Željko Ječmenica.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.