Kanjon Uvca: Sa jezerskih obala uklanjaju kamp-kućice

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 18. мај 2014. године Екологија Коментари

Zlatarinfo logo

Preduzeće „Rezervat Uvac“ počeće iduće sedmice da prinudno uklanja preko 120 kamp-prikolica, nastrešnica i terasa koje su u kanjonu Uvca sa tri jezera bespravno postavljene na državnom zemljištu.

Akciju je naredila Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, a vlasnicima je ostavljen rok  da sami uklone objekte i izbegnu troškove prinudnog izvršenja.

Na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinskom jezeru koji su deo  Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ ima i oko 120 kamp-prikolica i drugih privremenih objekata na privatnom zemljištu ali se one za sada neće rušiti, kao ni 250 bespravno sagrađenih vikendica za koje su vlasnici podneli zahtev za legalizaciju. U preduzeću „Rezervat Uvac“ kažu da je u najvećem delu ovog zaštićenog prirodnog dobra zabranjena bilo kakva gradnja.

- Kamp-prikolicama koje su godinama u kanjonu Uvca nedavno su se pridružile i „kuće na točkovima“ koje je inspekcija nakon zagađenja proterala sa izvorišta Vrutci kod Užica, što nam je produbilo problem. Zlatarsko jezero je predviđeno za buduće vodosnadbevanje Šumadije i Beograda, dok se vodom za piće iz Radoinjskog jezera već snadbevaju stanovnici Priboja, pa strahujemo od zagađenja. Nije rešen problem otpadnih voda, a kamp-kućice kojih je najviše u Kokinom Brodu, Radoinji i Šipoviku grupisane su na mestima koja nisu uređena za kamp-naselja – kaže  direktor preduzeća „Rezervat Uvac“ Branko Bjelić.

Slična akcija izvedena je i početkom 2009. godine kada je porušeno i uklonjeno ukupno 36 kamp-prikolica i objekata podignutih na  zemljištu u svojini „Drinsko-limskih HE“ i  „Srbijavoda”.

- Kamp-prikolice koje prinudno uklonimo njihovi vlasnici moći će da preuzmu tek pošto plate troškove akcije. Oni su u obavezi i da u prvobitno stanje vrate uzurpirane parcele na jezerskoj obali – kaže Bjelić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.