Stanje duboke demografske starosti u opštini Nova Varoš

danas.rs (R. Popović) 18. мај 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Sa prosečnom starošću od 44,8 godina, Novovarošani se svrstavaju u red opština i gradova u Srbiji koji se nalaze u stanju duboke demografske starosti.

Ovo je samo jedan od zabrinjavajućih podataka iz poslednjeg popisa stanovništva, a koji najbolje ilustruje da se, ukoliko se ovaj izuzetno negativni trend starosne strukture u zlatarskom kraju ne promeni, možemo se, u ne tako dalekoj budućnosti, naći na samom vrhu lestvice po broju starih u Srbiji, a i šire.

Prema analizama republičkog Zavoda za statistiku, koje su lokalnim medijima dostavili nadležni iz opštinskog Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, indeks starosti stanovništva po popisu iz 2011. u novovaroškoj opštini iznosio je 160,58, a 2002. godine 93, 8. To bi značilo da po poslednjem popisu 160 starijih od 60 godina dolazi na 100 mlađih od 20 godina. A granična vrednost je 40 starih na 100 mladih.

Starosna struktura žitelja novovaroškog kraja posebno je dramatična u seoskim sredinama. Najstarije selo u opštini je Trudovo, koje pripada Mesnoj zajednici Jasenovo. Prosečna starost u ovom selu je 62,8 godina. U njemu je, od ukupno 78 stanovnika, čak 43 starije od 65 godina. Samo pet žitelja ovog sela, po podacima popisa iz 2011. godine, pripada starosnoj grupi do 19 godina.

Selo sa najmanje mladih do 19 godina je Čelice (svega je četvoro u ovoj starosnoj kategoriji). Prema prosečnoj starosti, najmlađe selo su Akmačići sa prosekom starosti od 42,9 godina. Pre tri godine Bistrica je bila selo sa najvećim brojem mladih do 19 godina - ukupno 102, ali bi ovu poziciju mogli da ugroze Belorečani, jer se Bela Reka trenutno nalazi među selima koja imaju sve više mladih bračnih parova i najviše školaraca - ukupno 20.

Kada je u pitanju starosna struktura stanovništva, nešto povoljnija situacija je u samom gradu na padinama Zlatara, u kojoj je, po poslednjem popisu, prosečna starost bila 40, 7 godina, što je, međutim, opet u kategoriji veoma izražene demografske starosti.

Najstariji meštani Crne Trave

Prosečna starost u Srbiji je 42 godine. Poslednji popis pokazao je da je stanovništvo u našoj zemlji dve godine starije nego pre jedne decenije, a da u skoro dve hiljade naselja nije rođeno nijedno dete. U proseku se najmlađi stanovnici nalaze u našem komšiluku - u Tutinu (32,1), Novom Pazaru (33,5) i Sjenici (37). Najstariji su stanovnici Crne Trave, gde je prosečna starost 53,7 godina, a slede Gadžin Han (52) i Svrljig (50,6).

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.