Ljepojevići - selo bez metra asfalta

danas.rs (R. Popović) 09. мај 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Selo Ljepojevići (foto: panoramio/VesNed Cacak)

Selo Ljepojevići na domak Nove Varoši, čuveno po vrednim stočarima i proizvođačima krompira godinama u „širokom luku“ zaobilazi postavljanje asfalta.

Nezadovoljstvo meštana zbog činjenice da sami moraju da krpe rupe po „izoranom“ seoskom putu, koji spaja tri opštine, podgrejale su najave da bi se odlukom nadležnih u lokalnoj samoupravi, a nakon završetka atarskog puta Dubnica-Vrševina-Vranovina, mehanizacija za radove na podasipanju puta tamponom mogla preseliti na deonicu preko Kalipolja ka Javoru.

Zbog, kako kažu, višedecenijskog maćehinskog odnosa opštine i države prema ovom kraju, žitelji četrdesetak domaćinstava prete protestima i blokadama, a ne isključuju ni mogućnost pokretanja inicijative za pripajanje opštini Ivanjica.

- Hoće put da nam podasipaju zemljom iz Kopitića da nam zamažu oči. Imamo mi u Kalipolju blata koliko hoćeš, zaglibljeni smo u njemu preko 50 godina. Dozlogrdilo nam je više, sve rupa do rupe, a kad se okrenu kiše vodu lopatama i plugovima odvraćamo sa puta i dovlačimo kamen u lokve. I tako već dve i po decenije, koliko je prošlo od poslednjeg proširenja. Ako već od asfalta nema ništa, onda neka podasipaju tamponom od belog kamena, a ne zemljom, kažu Rade Obućina, Vasilije Ivanković, Branislav Vukosavljević i Darko Novković.

Zbog loše putne mreže, kako tvrde Ljepojevčani, imaju i mnoge druge muke i nevolje. U ovom selu, smeštenom na visini od preko 1.250 metara nadmorske visine, mogu se pohvaliti sa najvećom proizvodnjom krompira, mesa, mleka, kao i žita u opštini, imaju i omladine i đaka, ali, vele, ništa im to ne vredi kada nemaju puta.

- Neka domaćinstva imaju i po tridesetak grla stoke, Bog nam dao rodnu zemlju , vredni su nam ljudi, ali sve je to džaba kad se po ovom bespuću jedva nakane da dođu lekar i veterinar. U selu je i dvadesetak neženja, nijedna mlada neće ovim drumom da prođe. I nakupci stoke nas ucenjuju, neće ni oni da lome vozila po rupama. Četiri godine su mlekare uzimale mleko po zaseocima, a sad zbog katastrofalnog puta traže da ga dovozimo na kraj sela. U školi je 13 đaka, a zbog loših uslova ostaćemo i bez učitelja, jadaju se Ranislav Ćurčić i Vladislav Novković.

U opštini kažu da u potpunosti razumeju nevolje meštana Ljepojevića i da je njihovo nezadovoljstvo opravdano, ali da su, zbog nedostatka sredstava, zasada nemoćni da ovaj problem reše.

- Ljepojevići su jedino selo u opštini koje nema metra asfalta. I to je sramota, ali smo mi taj višedecenijski problem nasledili i nismo u mogućnosti da takvu nepravdu ispravimo za kratak period jer nema para. Istina je da i da su se u prethodnom periodu asfaltirale manje važne deonice seoskih puteva, ali i to nije odgovornost aktuelne vlasti i poslovodstva Direkcije. Put Omraženje-Javor u dužini od oko blizu devet kilometara je jedna od najznačajnijih saobraćajnica. Projekat smo uradili lane i sa njim smo i prošle i ove godine konkurisali kod Ministarstva regionalnog razvoja, ali još uvek nismo dobili ni dinara. Vrednost ove investicije procenjena je na oko 75 miliona dinara, što su ogromna sredstva i ne mogu se izdvojiti iz opštinskog budžeta, odgovara Miroljub Šaponjić, direktor Direkcije za izgradnju opštine Nova Varoš i obećava: „Čim vremenske prilike budu dozvolile, a najkasnije do kraja maja, započećemo radove na sanaciji dela puta od Omraženja do Ljepojevića, u dužini od oko četiri kilometra. Investicija je vredna oko pola miliona dinara, a planirano je da se ova deonica sanira mašinskom jalovinom iz kamenoloma“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.