Zoo vrtu na Paliću tri beloglava supa iz Specijalnog rezervata prirode Uvac

dnevnik.rs (S. I.) 23. април 2014. године Природа Коментари

Beloglavi sup (Gips fulvus) Beloglavi sup (Gips fulvus) (foto: Wikimedia)

Pre nedelju dana u Zoološki vrt Palić, u sklopu međunarodnog programa Ex situ zaštite ugroženih vrsta lešinara, stigle su prve tri ptice beloglavog supa, dve ženke i mužjak. One su donete iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Pre nedelju dana u Zoološki vrt Palić, u sklopu međunarodnog programa Ex situ zaštite ugroženih vrsta lešinara, stigle su prve tri ptice beloglavog supa, dve ženke i mužjak. One su donete iz Specijalnog rezervata prirode Uvac, koje je njihovo prirodno stanište, jedno od najvećih u regionu. Beloglavi sup je strogo zaštićena vrsta lešinara u Srbiji. Projekat zaštite supa je počeo pre više od dvadeset godina sa 14 gnezdećih parova, dok danas kolonija ima preko 114 registrovanih parova sa preko 250 ptica.

- U prošlosti su ove ptice nestale sa skoro svih prirodnih staništa zbog neznanja i nebrige ljudi - rekla je koordinatorka Zoološkog vrta na Paliću Mirjana Alapović. -Zoološki vrt Palić je sa svojim prekograničnim partnerom Vadašparkom iz Segedina 2013. godine konkurisao za projekat Ex situ zaštite ove vrste. Jedan od najvećih, posetiocima nevidljih, značaja zooloških vrtova jesu upravo ovakvi projekti koji podrazumevaju da se jedinke koje ne mogu da žive u divljini razmnožavaju u zatočeništvu i da se potomstvo vraća nazad u prirodu. Bez supova u prirodi, nestala bi cela karika životnog sistem koji bi postao ugrožen, a samim tim i nepodesan ne samo za druge životinjske vrste već i za čoveka.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priroda specijalni rezervat prirode uvac beloglavi sup


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.