Kutak za odmor i događaje na otvorenom

danas.rs (R. Popović) 18. април 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Predlog izgleda Trga Vojvode Petra Bojovića

Zbog atraktivne lokacije i izuzetnog položaja, neuređena javna površina smeštena u neposrednoj blizini Trga vojvode Petra Bojovića u Novoj Varoši, već decenijama je predmet interesovanja različitih opštinskih garnitura i urbanističkih komisija, koje su tragale za rešenjem kako bi se ovaj prostor, sa što manje para, mogao iskoristiti na najbolji način.

Najdalje u tom poslu stigli su aktuelni gradski čelnici i poslovodstvo opštinske Direkcije za izgradnju, koji su odlučili da se ideja urbanizacije ove površine ugradi u Glavni projekat uređenja gradskog Trga.

Projekat je završen krajem februara, a na njegovoj izradi bila je angažovana projektantska firma „Harmonija“ iz Valjeva. Za izradu kompletne projektne i druge prateće dokumentacije, iz opštinskog budžeta i fonda Kancelarije za razvoj nedovoljno razvijenih područja opredeljeno je oko 840.000 dinara. Predračunska vrednost investicije procenjena je na oko 38 miliona dinara. U rukovodstvu Direkcije kažu da će uskoro sa Projektom gradskog Trga konkurisati ka različitim republičkim i međunarodnim fondovima i donatorskim organizacijama, jer se on ne može finansirati samo novcem iz , inače, tanke gradske kase.

- Bilo je mnogo ideja i predloga kako bi ovaj prostor trebalo da izgleda. Od onih da se tu izgrade stambeni objekti, različiti komercijalni sadržaji, do izgradnje olimpijskog bazena. Nakon dužeg razmatranja, došli smo do zaključka da bi za grad i opštinu bila najbolja varijanta da se nastavi sa proširenjem i kompletnim uređenjem postojećeg gradskog Trga, koji bi se time, sa sadašnje parcele od oko 56 ari, proširio na površinu od blizu jednog hektara. Prostor bi dobio novu, lepšu dimenziju, i uz brojne prateće sadržaje, postao bi glavno stecište svih gradskih događaja i manifestacija na otvorenom, kaže Miroljub Šaponjić, direktor Direkcije za izgradnju. On ističe da je projektom predviđeno da se na sadašnjoj neiskorišćenoj javnoj površini izgrade brojni objekti i sadržaji, kao što su : centralni plato oplemenjen zelenilom sa šetališnom stazom i klupama , igralište za decu, letnja pozornica, fontana sa javnom česmom, dve kafe-galerije, pomoćni objekti, kao i parkinzi i prilazi. Za gradnju svega ovoga, kako je planirano projektom, bili bi korišćeni isključivo prirodni materijali - kamen, granit, drvo, peščar.

Zbog vrednosti investicije, u Direkciji napominju da bi se projekat morao raditi fazno, što bi podrazumevalo najpre obavljanje zemljanih poslova i kompletno uređenje površine, potom u centralnom delu izgradnju objekata i pozornice eventualno uz zabavne sadržaje za decu, a na kraju prilazne puteve, staze i parkinge.

Predlog izgleda Trga Vojvode Petra Bojovića:

 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.