Javor: Sami krpe rupe po putu

novosti.rs (D. Gagričić) 17. април 2014. године Друштво Коментари

Javor: Sami krpe rupe po putu Ne pomaže ni odvraćanje vode plugovima i lopatama (foto: D. Gagričić)

Meštani bogatih Ljepojevića, sela na Javoru, prepunog vrednih stočara i krompiraša, siti su obećanja. Odbili da im se nasipa zemljani tampon. Opština u budžetu nema sredstava za izgradnju.

Nameru opštinskih vlasti da po završetku atarskog puta Dubnica - Vrševina - Vranovina, mašine nastave sa nasipanjem tampona na putu preko Kalipolja prema Javoru - ogorčila je meštane Ljepojevića. Ovo selo već duže vreme "zaobilazi" postavljanje asfalta. Inače, meštani imaju najveću proizvodnju krompira, žita, mleka i mesa u opštini, pa imaju nameru da se spuste u grad, a najavljuju i nove proteste i blokadu traktorima.

- Nećemo zemlju iz Kopitića, da nam zamažu oči! U Kalipolju imamo blata do kolena, kažnjeni smo da ga gazimo 50 godina, na putu je rupa do rupe - uglas će Branislav Vukosavljević, Rade Obućina, Darko Novković i Vasilije Ivanković. - Ako se nasipa - neka to bude tampon od belog kamena, kao prva podloga za budući asfalt...

U selu sa četrdesetak kuća na visini od preko 1.250 metara, ispod Jankovog i Vasilijinog vrha, najviših kota Javora, zabele se prvi snegovi u čitavom kraju, a najduže na proleće kopne smetovi. Kad dođu kiše, odvraćaju vodu sa puta. Dovlače kamen u lokve puta proširivanog pre 25 godina. Od tada, obično pred izbore, stigne koji kamion frakcije...

- Šta nam vredi Kalipolje, rodna zemlja, tolike mašine i ponegde i po 30 grla stoka kad su nas svi zaboravili i zaobilaze nas - jadaju se Ranisav Ćurčić i Vladislav Novković. - Eto, kad zovnemo veterinara ili nakupca stoke, oni pitaju je li to u onom bespuću. Četiri godine su mlekare uzimale mleko u zaseocima, a sad kažu da dovozimo na kraj sela, neće da lome vozila po rupama.

Na tvrdnje da su pojedinci iz vlasti prošle jeseni obećali da stižu pare i asfalt, u Direkciji za izgradnju imaju odgovor.

- Za put Omraženje - Javor, dug 8,7 kilometara, lane smo konkurisali kod dva ministarstva, a ove godine to je jedini pravac u opštini za koji tražimo pomoć Republike i nismo dobili ni dinar. Za radove treba 60-70 miliona, opštinski budžet nema sredstava - ističe Miroljub Šaponjić, direktor Direkcije.

MAĆEHINSKI ODNOS

- Znamo mi šta je besparica i da je sve tanji budžet opštine. Ali kako to da se u komšiluku asfaltiraju zaseočki putevi, kao prema Popovićima, Krstićima ili dva u Zorićima, Božetićima, pa krak u Bukoviku, a stalno zaboravljaju selo na kraju opštine, sa 13 đaka i dvadesetak mladića kao i regionalni put, koji preko Javora povezuje tri opštine - ljut je Darko Novković.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.