Učestali požari na otvorenom

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 09. април 2014. године Друштво Природа Коментари

Zlatarinfo logo

Tokom februara i marta vatrogasci su u novovaroškom kraju gasili dvadesetak šumskih požara, što je neuobičajeno mnogo za ovo doba godine, a požari na otvorenom učestali su i u susednim opštinama Priboj i Prijepolje.

Tokom februara i marta vatrogasci su u novovaroškom kraju gasili dvadesetak šumskih požara, što je neuobičajeno mnogo za ovo doba godine, a požari na otvorenom učestali su i u susednim opštinama Priboj i Prijepolje pa iz Područne policijske uprave i Odeljenja za vanredne situacije  pozivaju na oprez i prete prekršajnim I krivičnim prijavama odgovornim za paljevine. Gorele su veće površni obrasle šumom, niskim rastinjem i travnjacima, a vatru je uglavnom palio ljudski nemar.

Požari registrovani u ove tri opštine pričinili su  materijlanu štetu, a vatra je pretila da se prenese i na stambene i pomoćne objekte i ugrozi bezbednost ljudi. Nepažnja građana prilikom spaljivanja korova, bacanje neugašenih opušaka od cigareta i vatra u uotvorenim ložištima glavni su razlog šumskih požara, pa u policiji kažu da će lica za koje se utvrdi da su kriva za šumske i požare na otvorenom morati i da vatrogascima nadoknade troškove izlaska na teren.

- U opštini Nova Varoš u dva navrata je gorelo nisko rastinje na ukupno 30 ari u vlasništvu “Srbijašuma” u naselju Suvodo na obodu grada prema Tikvi, a plameni jezici gutali su šiblje i nisko rastinje i u selima Radijvići, Bukovik, Čelice, Draglica… Gorelo je i u  Kamenici gde je vatra sprljila travu na oko tridesetak hektara, a dojavu o požaru smo dobili  tek pošto je ugašen. Verovatno zbog straha od prekšajne prijave meštani nisu tražili našu intervenciju već su, pretpostavljamo, sami gasili , pa je prava sreća da nije bilo veće štete  - kaže Predrag Vučićević, v.d. komandira Vatrogasne jedinice u Novoj Varoši.

Zbog dotrajalog voznog parka i opreme, 13 vatrogasaca jedinice iz Nove Varoši na svakoj intervenciji stavlja glavu u torbu. Kamioni cisterne stari su preko tri i po decenije, a na dva od ukupno tri vozila dotrajali su akumulatori i teško se pale.

- U budžetu su planirana sredstva i opština će ove godine kupiti jedan kamion cisternu. Osim za gašenje požara,  koristićemo je i za transpor vode selima u slučaju suše – kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Radivoje Bujišić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.