Vežba spasavanja na brzim vodama

rts.rs 01. април 2014. године Туризам Спорт Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Pokaznom vežbom spasavanja na vodi završen je projekat "Prekogranična zaštita i spasavanje od poplava", koji je finansirala Evropska unija. U projekat su uključene crnogorske opštine Nikšić, Berane i Pljevlja, a iz Srbije Prijepolje, Priboj i Nova Varoš.

Spasavanje unesrećenih u raznim situacijama na brzim vodama, a posebno evakuaciju ugroženog stanovništva iz poplavljenih područja, savladalo je 40 članova gorske službe spasavanja, rafting i kajakaških klubova iz Srbije i Crne Gore.

"Najzanimljiviji deo bio je prelazak reke čamcem s jedne strane na drugu, tu obuku smo mi u startu pre pet , šest godina radili, malo smo obnovili znanje, naučili nešto novo od momaka instruktora iz Srbije", kaže Janko Bulatović iz Rafting savez Crne Gore.

Dragoljub Simović iz Rafting kluba Prijepolje kaže da je to nešto što bi uveo u osnovne škole i da je svima korisno.

"Koliko god da je u jednoj dobroj fizičkoj kondiciji, da je dobar plivač, teško da može da ostvari sve one zadatke i ciljeve koji se stave pred jednog spasioca, znači pre svega, mora da bude jako human, odgovoran ", kaže instruktor Spasilačkog saveza Srbije Vladimir Grujić.

Tokom protekle dve godine obučeno je i 40 profesionalnih vatrogasaca-spasilaca sa obe strane.

Od kakvog je značaja ova obuka govori podatak da je čak pet mostova na Limu bilo van funkcije, a više jadovničkih sela odsečeno od grada, tokom poslednje velike poplave u Prijepolju 2010. godine kada ovakvih ekipa a ni opreme nije bilo.

"Kroz projekat smo neke procedure prelaska granice osvežili, dopunili tako da u slučaju stvarnih potreba to bi išlo mnogo brže i efikasnije", kaže načelnik Direkcije MUP-a Crne Gore za operativne poslove Radomir Šćepanović.

Čamci, odela, prsluci, kacige, spasilačka užad nabavljeni za šest opština - učesnica projekta, vredni su preko 100.000, a čitav projekat 190.000 evra.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam sport


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.