Potomci ratnika pod imenom vojvode Bojovića

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 29. март 2014. године Друштво Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Osnivačka skupština

U Novoj Varoši osnovan je ogranak Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, koji će odlukom članstva nositi slavno ime zemljaka vojvode Petra Bojovića. Izabran je i Opštinski odbor od 11 članova, a za njegovog predsednika imenovan novinar Dragoljub Gagričić.

U Novoj Varoši osnovan je ogranak Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, koji će odlukom članstva nositi slavno ime zemljaka vojvode Petra Bojovića. Izabran je i Opštinski odbor od 11 članova, a za  njegovog predsednika imenovan novinar Dragoljub Gagričić.

Govoreći o zadacima novoformiranog odbora, Gagričić je na osnivačkoj skupštini podsetio na sramotu da opšina Nova Varoš još nema ni jedno spomen-obeležije oslobodiocima iz Prvog balkanskog rata 1912. godine, kao ni spomenik Soluncima i oslobodiocima iz 1918. godine.

- U ovome smo, na žalost , jedinstven slučaj među opštinama u okruženju, pa je poslednji čas da se ispravi nepravda, nemar i velika bruka. Odbor za obeležavanje 100-godišnjice oslobođenja od Turaka, pre tri godine, pokrenuo je inicijativu da se podigne trajni beleg, ali je tada dogovoreno da se, zbog besparice i kratkog roka, ovaj zadatak realizuje prilikom obeležavanja predstojećih godišnjica. Ovu inicijativu kao Udruženje moramo svesrdno podupreti i podizanje spomenika trebalo bi da bude kruna u nizu manifestacija povodom Velikog rata – rekao je Gagričić.

Opštinski odbor Udruženja zatražio je i da užički Muzej u saradnji sa zavičajnim odeljenjem u Novoj Varoši  popiše krajputaše podignutim u slavu predaka i uradi istraživanje kako bi se konkurisalo za sredstva za konzervatorsko-reastauratorske radove.

- Moramo pokloniti veću pažnju spomen-pločama i krajputašima i očekujemo da opštine pomogne da vratimo stari sjaj tim belezima, da se njima dičimo.  Svedoci smo da su nam krajputaši, te kamene knjige predaka i svojevrsni spomenici narodnog graditeljstva, uglavnom u lošem stanju: u vrzinama, nakrivljeni, sa oštećenjima i slabo čitkim epitafima, a one po Murtenici otima gora. U crkvama u Bukoviku, Štitkovu, Negbini i Beloj Reci , kao i na školi „Vuk Karadžić“ u Jasenovu su spomen-ploče  sa imenima onih koji su za slobodu dali žovote, ali na nekim od njih su bleda slova ili su primetna oštećenja – podsetio  je predsednik odbora Dragoljub Gagričić.

Za potpredsednika Opštinskog odbora imenovan  je profesor Radiša Filipović, dok su u Odbor izabrani: Dobrica Bojović (sekretar), Radovan Vranešević, Jadranka Čvoro, Radivoje Bujišić, Milan Knežević, Vojislav-Lole Stojić, Milan Bjelić, Miodrag Živković i Miroslav Martinović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.