Polimlje: Pokazna vežba protiv poplava

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 29. март 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

U okviru projekta u Prijepolju u periodu od 27. do 31. marta 2014. godine biće realizovana obuka civilnih struktura, članova rafting klubova, kajakaških klubova, gorske službe spašavanja i drugih, za spašavanje na brzim vodama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore, Sektor za vanredne situacije i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore realizuju projekat „Prekogranična zaštita i spašavanje od poplava“, finansiran od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora. Projekat se u Crnoj Gori realizuje u opštinama Nikšić, Berane i Pljevlja, dok na teritoriji Srbije u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš .
Cilj projekta je unapređenje otpornosti prekogranične zone i ciljnih opština na poplave jačanjem tehničkih i ljudskih kapaciteta, prekograničnom saradnjom i podizanjem nivoa svesti stanovništva o prevenciji i borbi sa ovom prirodnom nepogodom.
Projekat je rezultat zajedničkih težnji da se doprinese efikasnijoj zaštiti od poplava koje su poslednjih godina sve češće na području Crne Gore i Srbije i koje pričinjavaju znatne ljudske i materijalne gubitke. Prekogranična saradnja u ovoj oblasti je od velikog značaja za obe zemlje koje se suočavaju sa sličnim problemima koje donose prirodne nepogode, a razmena iskustava u ovoj oblasti kroz zajedničku realizaciju projekta bi trebalo da proizvede pozitivne efekte u borbi protiv posledica koje prouzrokuju prirodne nepogode.

U okviru projekta u Prijepolju u periodu od 27. do 31. marta 2014. godine biće realizovana obuka civilnih struktura, članova rafting klubova, kajakaških klubova, gorske službe spašavanja i drugih, za spašavanje na brzim vodama. Obuku će pohađati 20 učesnika sa teritorije Republike Srbije i 20 učesnika sa teritorije Republike Crne Gore. Zadnjeg dana obuke 31. marta 2014. u 12 časova biće organizovana zajednička javno pokazna vežba.

Praktična obuka će biti organizovana na reci Lim na lokaciji Petrovac, a teoretski deo obuke će se odvijati u sali Muzeja u Prijepolju. Nakon završene obuke svi polaznici će dobiti sertifikat o završenoj obuci za spašavanje na vodi. Obuku će sprovoditi 4 sertifikovana instruktora Spasilačkog saveza Srbije, a za obuku je obezbeđena potrebna spasilačka oprema.

Završnoj javno pokaznoj vežbi prisustvovaće predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP-a RS iz Beograda i Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore iz Podgorice.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.