Zakuvalo u Novoj Varoši: Centar “Zlatar” povod za političku svađu

Zlatarske novosti (Ž. Dulanović) 13. март 2014. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo RH Centar "Zlatar"

Nakon odluke obornika vlasti da bojkotuju vanrednu sednicu, čelnici lokalne opozicije optužili su predsednika opštine da kao izvršni organ vlasti nastavlja da razvlašćuje Skupštinu opštine i da preotima njene nadležnosti.

Nakon odluke obornika vlasti da bojkotuju vanrednu sednicu,  čelnici lokalne opozicije optužili su predsednika opštine da kao izvršni organ vlasti nastavlja da razvlašćuje Skupštinu opštine i da preotima njene nadležnosti. U vladajućoj koaliciji okupljenoj oko naprednjaka  tvrde međutim da su samo sprečili zloupotrebu Skupštine, a da opozicije paušalnim optužbama brani svoj nerad.

Nakon odluke da se zbog nedostatka kvoruma za 21. mart pomeri sednica sednica Skupštine opštine čije je zakazivanje tražila opozicija zbog najave predsednika  opštine Dimitrija Paunovića (SNS) da će lokalna samouprava uzeti u zakup i polovinom aprila pustiti u rad pre tri godine zakatančeni objekat bivšeg rehabilitacionog centra „Zlatar“ na Zlataru, svoje viđenje celog događaja izneli su i vlast i opozicija. Konferenciju za štampu najpre su održali predstavnici opozicionog bloka (DS, GG i samostalni odbornik), a par časova kasnije pred novinarima su se pojavili i predstavnici vlasti.

- Umesto da Skupština u skladu sa nadležnostima donosi odluku o strateškim ulaganjima, obornici se opet dovede pred svršen čin. Nismo protiv razvoja turizma na Zlataru, ali smo protiv rasipanja i nekontrolisanog trošenja budžetski para kao u slučaju zakupa hotela „Panorama“. Efekti ulaganja u hotel su beznačajni u odnosu na uloženo, deo zaposlenih ne dobija na vreme platu ili radi za crkavicu na crno, a odlukom da uloži više novca u “Panoramu” nego što je ugovorom o desetogodišnjem zakupu dogovoreno, vlast je svesno  zapostavila ostale probleme građana. Predhodna vlast na čelu sa predsedniko Slavišom Purićem (DS) učinila je sve da se Centar „Zlatar“ sačuva, ali je Fond PIO (što je isto što i PUPS) podneo tužbu za vlasništvo i tako stavio katanac na objekat – rekao je šef odborničke grupe DS Radojica Perišić.

Prema rečima Radosava Vasiljevića (GG „Novi ljudi za Novu Varoš), odbornici vlasti jedini su krivac za „neviđenu bruku“ sa odlaganjem sednice, dok je nezavisni odbornik  Predrag Šaponjić upozorio da da vlast nakon neuspeha sa „Panoramom“ srlja u još jednu promašenu investiciju. Prema njemu, zakup Centra „Zlatar“ može imati nesagledive posledice.

- Nije prvi put da se Skupština proceduralno zaobilazi, a da joj se na saglasnost donose već sprovedene odluke. Podsetiću da smo morali naknadno da legalizujemo od strane predsednika opštine  protivzakonito organizovanu gradnju objekta na skijalištu „Briježđa“, kao i da se mukom izborimo za uvid u ugovor o „Panorami“. Slično je i sa davanjem u gotovo trajno vlasništvo stovarišta na Branoševcu koje je kupljeno narodnim parama, gde je opštini nametnuta dodatna obaveza  da prostor opremi infrastrukturom i ulepša – rekao je Perišić.

U lokalnoj vlasti međutim kažu da je opozicija kao predlagač morala da sama obezbedi korum, a da je vanredna sednica bila samo „trojanski konj“ u pokušaju opozicije da zloupotrebi govornicu i TV prenos i u finišu izborne kampanje blati lokalnu vlast i političlke stranke koje zastupa.

- Optužuju nas oni koji su 12 godina bili na vlasti i od kojih smo nasledili velike probleme. Umesto da ih sačuvaju, fabrike su prodali za bagatelu , pa danas imamo okupirane privrdne kapacitete i problem sa manjkom prostora za nove pogone i radna mesta. Ni kao opozicija nemaju konstruktivnih ideja već se samo bave opstrukcijom vlasti. Za godinu i po pokrenuli smo „Panoramu“, doveli investitore za fabriku peleta, inicirali otvaranje pogona u Božetićima,  a pokrenućemo i Centar „Zlatar“. Ušli smo konačno uz asistenciju policije i u pogon „Inove“ i popisali imovinu radi namirivanja duga vlasnika prema opštini – odgovara predsednik opštine Dimitrije Paunović .

Prema rečima direktorice Turističko-sportskog centra „Zlatar“ Ivane Novaković, u „Paoramu“ je uloženo više od planirnog kako bi se objekat uredio u skladu sa potrebama i zahtevima gostiju, ali i ispoštovali nalozi inspekcija i otklonili nedostaci . U poslenjih godinu dana, koliko je u zakupu, „Panorama“ je bila „inicijalna kapisla“ meštnima da otvore više manjih pansiona, a koristi je bilo i od vanpansionske potrošnje.

- Već smo ugovorili 5.000 noćenja u Centru „Zlatar“ za pripreme sportista, jer nam ne treba objekat koji neće raditi, a u toku je i priprema dokumentacije kako bi objekat zakupili u skladu sa zakonom. Za razliku od „Panorame“ u čije smo renoviranje od proletos uložili  preko 50 miliona dinara, u zgradu Centra „Zlatar“ neće biti ulaganja jer je našim zalaganjem sačuvana oprema. Fond PIO nam je ustupio objekat bez dinara naknade jer je u obostranom interesu da objekat radi i uposle se radnici  – kaže predsednik Paunović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika dimitrije paunović rh centar zlatar ds radojica perišić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.