Skijanje na Zlataru posle 10 godina

novosti.rs (D. Gagričić) 18. децембар 2013. године Туризам Спорт Коментари

Topovi na ski stazi Topovi na ski stazi (foto: D. Gagričić)

Posle deset godina počinje skijaška sezona na obroncima Zlatara uz veštački sneg. Završeni desetogodišnji radovi. Staza se otvara 28. decembra 2013.

NOVA VAROŠ - Skijaška sezona na Zlataru otvara se 28. decembra. Stigao je dugoočekivani raport iz Direkcije za izgradnju i Turističko-sportskog centra „Zlatar“, koji brinu o pripremi staze Briježđa i žičare četvoroseda, čije žice polaze maltene iz centra grada.

Meštani su danima gledali u nebo, nadajući se da će oblaci doneti sneg, pa da već ovog vikenda krenu na skijanje. Pošto danima greje sunce i nema padavina, jedina su uzdanica pahulje iz topova. A snežna artiljerija - po tri „topa“ i „žirafe“ - može da gruva jedino kad se temperaturi spusti ispod minus tri.

- Najbolji uslovi sa rad su na minus osam stepeni, pa opremu za osnežavanje staze uključujemo u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima. Na većem delu staze ima već 30 santimetara utabanog snega, a na donji deo, prema gradu, nanosiće ga narednih dana tabač snega - ističe Salih Turkmanović, inspektor staze. - Savetima i iskustvom nam pomažu kolege iz Ski-centra „Tornik“ na Zlatiboru. Da bi se pet hektara staze pokrilo snegom iz topova, debljine pola metra, treba da potrošimo deset obližnjih akumulacija vode.

Novovarošani su, ipak odahnuli, jer, posle 10 godina priprema i gradnje, privedena je kraju jedna od najvećih investicija i uzdanica razvoja posustalog zimskog turizma na Zlataru.

Za gradnju skijališta Briježđa na padinama Zlatara, od TV releja na Cvijetnjaku niz Pucarevinu do magistralnog puta i autobuske stanice u gradu, uloženo je, 2,3 miliona evra, a opština je vratila kredit za opremu. Glavna staza duga je 955 metara, a zaobilazna 1.200, dok je visinska razlika 214 metara.

PREVOZ ZA SKIJAŠE

ŽIČARA četvorosed, duga 850 metara, za sat može da preveze 1.200 skijaša, a iz grada se do vrha stiže za pet minuta. Cene ski-pasa su 500 dinara za decu i 750 za odrasle, dok 300 i 500 dinara koštaju poludnevne karte, koliko je i noćno skijanje.

VRATILI PARE

- ODUSTALI smo od gradnje bazena za kupanje na Pucarevini i korišćenja pijaće vode za veštački sneg, jer je to previše skupo. Državi smo vratili pare. Izmenili smo projekat i u akumulaciju zapremine 1.200 kubika doveli vodu uz pomoć pumpi iz Pustinjaka, sa Zlatarske reke i kompletirali opremu za veštački sneg - ističe Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš.

Više informacija o skijalištu možete nači na našoj strani: Skijalište Zlatar - Ski staza Briježđa

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam sport skijalište ski staza briježđa sneg


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.