Sneg i kiša napojili česme

zlatarinfo.rs 12. март 2014. године Друштво Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo Stočar sa Zlatara

Posle žedne zime, odahnuli u Starom Vlahu: početkom marta palo 45 litara po kvadratu.

Stočari na planinama Starog Vlaha konačno su odahnuli: u žedne domove stigla je voda sa izvora i vrela koji su bili usahli još tokom jeseni i zimus. Početkom marta u više navrata podao je sneg, ali i kiša, pa su oživeli izvori i vodotoci.

Za prvih deset dana marta u selima pod Javorom, prema rečima metereologa Aćima Radišića, palo je 45 litara vode po kvadratnom metru. Ova količina je na višegodišnjem proseku tokom marta, mada je bilo i daleko manje padavina.

Nezapamćena suša prošle godine donela je velike nevolje i štete odgajivačima stoke i proizvođačima belog mrsa. Najteže je bilo krajem decembra, kad su zaledili putevi, pa su se teško kretali traktori i cisterne sa vodom ili se nije moglo prići do pojedinih vrela, a reka Vrševina je putpuno ukapila i u njoj korito zaledilo, što ne pamte ni najstariji žitelji.

- U sred zime, po Božiću, započeo sam sa komšijom Ivanom kopanje kanala i dovođenje vode sa osam kilometara udaljenog izvora, u Zvijezdinom dolu, u selu Ljepojevići, na Javoru, kako bi spasili stočni fond – kazuje Mile Luković iz Božetića.- Bili smo prinuđeni da uložimo preko šest hiljada evra, a pomogla nas je i opština.

U selima Mesne zajednice Božetići opština je najavila dve akcije dovođenja tehničke, ali i vode za piće u, a organizuju se i meštani u zaseocima i pojedinačno, da kaptirajući izvorišta i uz pomoć pumpi – pogase žeđ. Bez vode za piće je i seoski centar Borovita glavica i osnovna škola „Knezovi Raškovići“ u kojoj mališani, uz knjige, u torbi nose užinu i flašice vode.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.