Na legalizaciju čeka hiljadu objekata

westinfo.rs (ž. Dulanović) 03. март 2014. године Друштво Коментари

Panorama Nove Varoši Panorama Nove Varoši (foto: Foto Mirko)

Do kraja januara kada je istekao zakonski rok, na adresu Opštinske uprave u Novoj Varoši podneta su 152 zahteva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Do kraja januara kada je istekao zakonski rok, na adresu Opštinske uprave u Novoj Varoši podneta su 152 zahteva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Mada su nakon toga pozitivno rešena tri zahteva i na osnovu priložene dokumentacije vlasnicima poslovno-stambenih objekata u centru grada izdate građevinske dozvole,  pred nadležnim opštinskim službama još je puno posla jer pored novih na odluku čeka i 1.100 starih zahteva koje su građani podneli po starom zakonu iz marta 2010. godine.

Novi Zakon o legalizaciji na snagu je stupio u novebru prošle godine, a čak 90 zahteva podnetih na osnovu njega su zahtevi za legalizaciju stambenih, vikend i pomoćnih objekata. Preostala 62 zahteva su za stambeno-poslovne i objekte u vlasništvu javnih preduzeća.  U opštinskoj upravi priznaju međutim da nemaju preciznu evidenciju dali su svi vlasnici nelegalnih objekata podneli zahtev  za legalizaciju.

-  Deo prispelih zahteva je za legalizaciju bespravne gradnje u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“. Za legalizaciju vikendica u ovom zaštićenom prirodnom dobru našoj službi je po starom zakonu već podneto 180 zahteva i oni su prosleđeni Ministarstvu građevinarstva i urbanizna na dalje odlučivanje i postupanje – kaže Mihailo Vasilić, samostalni stručni saradnih na poslovima legalizacije pri opštinskoj upravi.

Na vlasnicima nelegalnih objekata je da u narednom periodu kompletiraju zahteve za legalizaciju, a rok je novembar ove godine.

-  Vlasnici objekta za koji se utvrdi da se može legalizovati moraće pre dobijanja građevinske dozvole da uplate naknadu za uređenje građevinskog zemljišta. Odlukom odbornika, građevinsko zemljište podeljeno je u četiri zone a cene naknada za stambene objekte u postupku legalizacije iznosi od 150 do 350 dinara po kvadratu, dok je za poslovne objekte od 300 do 1.000 dinara po kvadratu u zavisnosti u kojoj su zoni sagrađeni. Naknada se može platiti u 12 mesečnih rata, a ukoliko se plaća jednokratno iznos za uplatu se umanjuje za 30 posto.– kaže Vasilić. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.