Bogat program Zlatar Festa

b92.net 24. јул 2013. године Златарфест Коментари

Zlatarinfo logo Regata na Zlatarskom jezeru

U narednih nekoliko dana Nova Varoš biće domaćin značajne turističko-privredne manifestacije Zlatar Fest, koja će se održati u periodu od 25. do 28. jula na Trgu vojvode Petra Bojovića.

Prema rečima predsednika ove opštine, Dimitrija Paunovića, ovaj dogadaj predstavlja promociju privrednih i turističkih potencijala zlatarskog kraja, što ce biti učinjeno objedinjavanjem brojnih manifestacija koje su ranije odvojeno održavane, i to Zlatarske sirijade, Sabora pevanja izvika, Zlatarske regate i Zlatnih ruku Zlatara. 

"Ove manifestacije su ranije bile rasporedene tokom celog leta, a ove godine odlučili smo se da ih skoncentrišemo na trgu i dodatno obogatimo javnim skupovima, tribinama i naučno-istraživačkim radovima u vezi teme koja je za nas najvažnija, a to je razvoj turizma u našoj opstini, naročito na Zlataru", kazao je on Tanjugu. 

Centralna manifestacija Zlatarska sirijada će se održati u petak, 26. jula, a zamisao o njoj sazrela je uz kriške ukusnog sira zaštićenog geografskog porekla. 

U takmičarskom delu biraće se najautentičniji zlatarski sir, kao i najbolja pita od heljde, potom će biti izloženi nagrađeni proizvodi, i prvi put posetioci će moci da kupe zlatarske mlečne proizvode napravljene na tradicionalan način na obroncima ove planine. 

Treći Sabor pevanja izvika predstaviće, takođe 26. jula, izvodenje pesama osobeno za područje Starog Vlaha, koje je najviše zastupljeno u novovaroškom kraju i predstavlja jedan od najstarijih vidova srpskog dvoglasnog pevanja. 

Društvo za negovanje tradicionalnog pevanja izvika posvećeno je očuvanju ove kulturne vrednosti zlatarskog kraja, koja je upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa. 

U subotu, 27. jula, na prostoru kanjona reke Uvac, specijalnom rezervatu prirode koji predstavlja jedno od najvejćih staništa veličanstvenog beloglavog supa u Evropi, održaće se Zlatarska regata. 

Zlatarsko jezero treće je po veličini u Srbiji, pogodno je za plovidbu i ribolov, pa će pored regate biti organizovano i nadmetanje ribolovaca u trajanju od dva dana. 

Izložbeno-prodajna manifestacija Zlatne ruke Zlatara, osma po redu, trajaće tokom svih festivalskih dana, i na njoj će biti izloženi ručno rađeni domaći prehrambeni, tekstilni i upotrebni predmeti od različitih materijala, a biće priređena i Izložba proizvodača meda i pčelinjih proizvoda Zlatara. 

Pored navedenih događaja, u novoj Varoši će biti priređen i muzički program, uz učešće brojnih popularnih grupa i pevača različitih muzičkih žanrova.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarfest zlatarfest 2013


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.