Nove ograde na šest mostova

Zlatarske (D. Gagričić) 16. фебруар 2014. године Друштво Коментари

Nova betonska ograda zamenila metalnu i - otela pešačku stazu? (foto: D. Gagričić)

Radnici užičkih "Puteva" započeli su zamenu metalnih ograda na šest mostova državnog puta prvog reda (magistrale) za Crnogorsko primorje, na deonici od Krdžavske vodenice do raskrsnice u Donjoj Bistrici, na kojima su so, rđa, vremenske neprilike i višedecenijsko korišćenje uzeli danak.

- Prema nalogu "Puteva Srbije", ogradu dobijaju mostovi ispod kojih su prošli cevovodi za dve mini - hidroelektrane na Bistrici. Ugrađujemo 468 metara ograde, od čega je na četiri mosta betonska ograda (tipa "nju džersi"), a na dva elastična sa rukohvatima. Vrednost posla je oko pet miliona dinara - ističe Suada Šantić, odgovorni izvođač radova.

Putari, koji brinu o održavanju žile kucavice našeg kraja, odavno upozoravaju da je nekoliko, od devet mostova na Bistrici, u lošem stanju i da strepe za bezbednost učesnika u saobraćaju na prometnom putu. Bravari putara zavarivali su nosače metalnih stubova za armaturu pešačke staze, kako bi sprečili padanje ograde. Ovde se raspala betonska staza, a vidljiva su oštećenja i goli metalni elementi na konstrukciji mosta. Na jednom od mostova do pre neki dan ograda je bila toliko u jadnom stanju da ne bi mogla da zadrži pešaka da ne padne u ambis, a kamoli da spreči sletanje automobila! Sada je, međutim, nova betonska ograda na mostovima pešacima otela - pešačku stazu!?

- Ovo su privremene ograde, do sanacije mostova - pojašnjavaju u prijepoljskom pogonu užičkih "Puteva". - Urađeni su projekti za sanaciju četiri najveća mosta na Bistrici, dugih od 31 do 55 metara. Predviđeni su radovi na stubovima, pločama, kolovozu i pešačkim stazama. U sadašnjoj oskudici sredstava - sanacija će čekati bolja vremena - ističe Suada Šantić.

Popravke na mostovima izvodile su se jedino posle saobraćajnih nesreća. Inače, deonica Nova Varoš - Bistrica je jedna od najopasnijih i najtežih za održavanje od Zlatibora do granice sa Crnom Gorom. Pored strmina i devet mostova na 11 kilometara toka reke, ovde deo kolovoza zimi ne ogreje sunce, pa vrebaju poledica, odroni i klizišta.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.