Suptilni slikar zavičaja

danas.rs (R. Popović) 14. фебруар 2014. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo

Novovaroški slikar Dušan Mandić ove godine obeležava značajan jubilej - dve decenije bogatog umetničkog stvaralaštva. U galerijskom prostoru Doma kulture „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši, prošlog petka je tim povodom otvorena prva samostalna izložba slika ovog umetnika, sa postavkom od oko tridesetak ulja na platnu, inspirisanih prelepim krajolikom zlatarskog kraja, u kojima dominira autorov prepoznatljiv motiv - beloglavi sup.

Domaćim poklonicima slikarstva Dušan Mandić predstavio je samo mali deo iz svoje plodonosne umetničke riznice, koja ima više od 350 likovnih ostvarenja.

- Izložba Dušana Mandića ima svojstven značaj, kako za njega kao autora, tako i za kraj u kome živi i stvara. Njegovi motivi novovaroškog kraja su teme opšte poznate i prihvatljive. Bitno je da su ovde ponikla dela impresionističkog suptilnog slikara i nosioca kulturnog delovanja, organizatora brojnih kolonija u kojima su svoja dela stvarali značajni srpski slikari. Ova samostalna izložba, dugo priželjkivani događaj, ostaće trajno zabeležen i upamćen kao izuzetan doprinos zavičaju, čime je postignut cilj Dušana Mandića, kazao je na otvaranju izložbe Milo Stojković, ugledni slikar i likovni kritičar. On je u svom likovnom osvrtu na Mandićevo stvaralaštvo apostrofirao autorovu stvaralačku imaginaciju, osobenost, kreativnu energiju, istančanu estetiku, sa pretenzijom na klasičnu likovnu celinu. Mandić izbirljivo bira detalje, koji njegovu sliku čine dopadljivom i sadržajnijom. Motiv su mu uglavnom pejzaži i beloglavi supovi, sa koloritom raskošnim i vedrim, a nagomilanost detalja i precizni potezi odraz su autorove perfekcije unutrašnjeg bića, ocena je likovnih kritičara.

Prva samostalna izložba Dušana Mandića u njegovom zavičaju nesumnjivo će u ovogodišnjem kulturnom mozaiku grada na padinama Zlatara ostaviti snažan pečat, kako po kvalitetu postavke, tako i po velikom interesovanju publike, koja se strpljivo tiskala u redu ne bi li se bliže upoznala sa stvaralaštvom autora, inače, osnivača i višegodišnjeg predsednika Likovnog kluba „Zlatarska paleta“, koji je pružio veliki doprinos u afirmaciji ove vrste umetnosti u novovaroškom kraju. Priznanje za predan rad i posvećenost umetnosti Dušanu Mandiću, pored brojnih domaćih ljubitelja slikarstva i njegovih prijatelja, odale su i brojne kolege, već afirmisani akademski slikari iz gradova iz okruženja, ali i srpske prestonice, koji su ovaj izuzetan kulturni događaj upotpunili svojim prisustvom. Da izložba dobije karakter visoko ocenjenog umetničkog događaja doprineo i profesor istorije Milan Rvović, koji je održao nadahnutu besedu o duhovnom stvaralaštvu uopšte i kulturnim dometima umetnika na ovim prostorima, uz poruku da je veliki broj domaćih zaljubljenika na polju slikarstva pozorišta, muzike, književnosti, veliko ohrabrenje i tračak svetlosti u uslovima kada je kultura na društvenim marginama.

- Izložba je dug zavičaju i obaveza prema svima koji u svojim privatnim kolekcijama imaju moja dela, kao i svima onima koji podržavaju moje stvaralaštvo. Vaša podrška je dokaz da ovih dvadeset godina „borbe“ sa belim platnom i za štafelajom nisu bili uzaludni, rekao je na kraju izložbe njen autor Dušan Mandić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.