Ratom razorene duše

danas.rs (R. Popović) 14. фебруар 2014. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Tamni vilajet

Na pozorišnoj sceni Doma kulture „Jovan Tomić“ , nakon desetogodišnje pauze, ponovo su prošle subote, na radost brojne domaće publike, zaigrali novovaroški glumci - članovi „velike“ scene DK, premijerno izvodeći predstavu „Tamni vilajet“, koju je, po tekstu Miroljuba Nedovića, režirao Vladimir Dulanović.

U drami „Tamni vilajet“ autor analizira posledice koje su na psihu ljudi ostavila ratna dešavanja devedesetih na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Pisac u tri segmenta, slika stanja u kojima su se našli tadašnji ratnici, potom ratni veterani, koji su, na različite načine, osujećeni stravičnim dešavanjima preživljenim tokom rata. Tri glavna lika, ratna druga - Ljuba, Pigi i Krle, nisu iz ratnog vihora izašli samo fizički hendikepirani, već je njihova potresna i stravična priča daleko pogubnija za njihovo mentalno stanje.

Kako u svom osvrtu o ovom tekstu kaže Radomir Putnik, Nedović uopštava naše saznanje da destrukcija ličnosti započinje onoga trenutka kada se bez svoje volje čovek izmesti iz uobičajenih životnih okvira. Suočavanje sa silama zla u ratu razara dušu i ostavlja trajne posledice, u najkraćem je poruka predstave koju je domaća publika primila sa blagonaklonošću, velikim aplauzima pozdravljajući glumce na sceni - Ivicu Stojanovića, Milanka Mandića, Nebojšu Radišića, Saliha Bakalića, Saliha Turkmanovića, Fehimu Ibišbegović, Radisava Tatovića, Nikolu Bjelića i Katarinu Aničić.

- Radeći predstavu tragali smo za odgovorom na pitanje ima li čovek uopšte pravo na krajnje očajanje, dešperantnost, rezignaciju i (auto) destrukciju u nekim užasnim i na izgled bezizlaznim situacijama. Stevo Žigon je jednom prilikom rekao da se čak i zatočenik u Dahau u retkim situacijama osećao srećnim! Naši junaci po povratku iz rata nisu uspeli da nađu smisao - sem u smrti. Niti da dokonišu da li je već sve predodređeno, sve napisano, a čovek se, kao u pozorištu, samo ponaša, kaže reditelj predstave Vladimir Dulanović Toki.

On ističe da je za ekipu bio veliki izazov da, nakon pune decenije, realizuje domaću večernju predstavu. Prema njegovim rečima, proteklih meseci radilo se vredno, ali opušteno, bez pritisaka, te se, zahvaljujući iskustvu i talentu glumaca koji su se uželeli scene, veoma brzo napredovalo ka željenom cilju. „Bili smo sigurni da će krajnji efekat biti dobar, očekivali smo pozitivnu reakciju publike, ali je ona, ipak, nadmašila naša očekivanja“, ocenjuje Dulanović i ističe da mu je posebno zadovoljstvo što je komad pružio priliku da se u predstavi posredstvom video-snimaka, pojave i profesionalni glumci, naši zemljaci Predrag Grbić i Ervin Hadžimurtezić, i kao i nekadašnji glumci domaćeg amaterskog pozorišta Aleksandar Bjelić i Enes Hadžimurtezić.

Predstava „Tamni vilajet“, za koju je scenografiju uradio Stanko Nikačević, kostimografiju Olivera Radišić, muziku Miloje Jovanović, ton Duško Kutlešić, svetlo Vlasto Rvović, scensku tehniku Isak Dudić, posvećena je, inače, glumcima koji više nisu među živima - Mustafi Muju Šećeragiću, Predragu Peđi Jojiću i Zvonku Kepi Gujaničiću, koji su ostavili trajan pečat u novovaroškom glumištu, kao i zaslužnom kulturnom pregaocu Petru Mandiću, utemeljivaču domaće pozorišne scene kao rasadnika amaterizma u zlatarskom kraju.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.