Narkomanija i bolest zavisnosti

danas.rs (R. Popović) 09. јануар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

„Narkomanija i bolest zavisnosti“ naziv je tribine koja je, u organizaciji Kancelarije za mlade, nedavno održana u novovaroškom Domu kulture.

- Podela na lake i teške droge postoji samo u žargonu, sa marihuanom se počinje, a sa heroinom završava. Ova činjenica, kao i to da se granica prvog probanja droge spustila na uzrast osnovaca, trebalo bi da bude dovoljan motiv da roditelji budu obazriviji i da svoju decu više kontrolišu. Oni često ne vide ili ne žele da vide problem, te policija ima i takva iskustva da u privatnim kućama pronađemo preciznu digitalnu vagu, za koju roditelju kažu da ih njihova deca drže kao igračku, kazao je na tribini policijski inspektor Bobiša Stojić, uz informaciju da je u zlatarskom kraju među uživaocima sve popularnija biljka tatula od koje se spravlja čaj, u upotrebi su i laki isparivači (lepak, bronza), a zbog niske cene i dostupnosti, sve je prisutnija i marihuana.

Na teritoriji opštine Nova Varoš nema organizovanih grupa ili preprodavaca, a omladina se za džoint snalazi uglavnom nabavkom iz Prijepolja i Priboja, a u poslednje vreme sve češće i iz Sjenice, istakao je Stojić, uz upozorenje da prva doza može biti i smrtonosna, a da nisu retki ni slučajevi u kojima se, recimo, heroin meša sa mišomorom.

Na ovom javnom skupu kao predavači su učestvovali i specijalistkinja pedijatrije dr Sanja Vranić, angažovana radom i u Savetovalištu za mlade pri ovdašnjem Domu zdravlja, i psiholog Mirela Hadžibrahimović. U ime organizatora, učesnicima skupa - uglavnom učenicima srednjih škola, direktorima obrazovnih ustanova, predstavnicima opštinske uprave i Centra za socijalni rad, obratio se i koordinator KZM Branko Pucarević, koji je, izražavajući žaljenje što skupu nisu prisustvovali roditelji i razredne starešine, ocenio da se sa ovom pošasti savremenog doba moramo boriti udruženi i sistemski. „Između dve tribine na temu bolesti zavisnosti, broj korisnika psihoaktivnih supstanci uvećao se dva i po puta, što znači da se protiv droge svi zajedno moramo boriti nekim drugim merama i sredstvima, a ne samo održavanjem ovakvih skupova“, smatra Pucarević.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.