Od vojvode Bojovića - samo slika

novosti.rs (D. Gagričić) 14. новембар 2013. године Варошани Традиција Коментари

Dr Vojislav Subotić u Zavičajnom muzeju Dr Vojislav Subotić (foto: D. Gagričić)

U Zavičajnom muzeju u Novoj Varoši zaboravili na najslavnijeg zemljaka - Petra Bojovića. Pre dve decenije propuštena prilika da se iz Bojovićeve zaostavštine otkupe oružje, ordenje...

O NAJSLAVNIJEM zemljaku, vojvodi Petru Bojoviću (1853-1945), iz kvarteta srpskih vojskovođa, učesniku šest oslobodilačkih ratova Srbije s kraja 19. i početkom 20. veka, Novovarošani, a ni gosti i namernici, ne mogu da saznaju ništa prilikom posete Zavičajnom muzeju. Tamo je, na panou o Prvom svetskom ratu - samo vojvodina slika, uz šest ratnika i podatak - da je komandovao Prvom armijom.

U odeljenju Narodnog muzeja iz Užica, otvorenom 1. novembra prošle godine, povodom stogodišnjice oslobođenja Starog Vlaha od Turaka - zaboravili su na slavnog pretka, rođenog u selu Miševići, na Zlataru. Nema ni pomena gde je i kad rođen, nema reči o životnom putu, na kome je - vojničkim umećem i ličnom čašću podigao najlepši spomenik u srpskom rodu.

Propusta ima još - u prvoj muzejskoj zbirci nedostaju svedočanstva o poslednjih devet decenija kraja, a vredno blago Starog Vlaha, sakupljeno iz više izvora, ostavljeno je bez niza mera zaštite.

- Nedostatak sredstava i prostora su pre godinu i po diktirali obim postavke, a zatim su u kontaktu sa opštinom bili „gluvi telefoni“ - odgovara na primedbe prof. dr Vojislav Subotić, iz Beograda, koji tvrdi da je idejni tvorac, ključni autor postavke i stručni konsultant u ekipi istoričara umetnosti, arheologa, etnologa i drugih stručnjaka užičkog Muzeja.

Pod pritiskom javnosti, u predvečerje obeležavanja 100-godišnjice Prvog svetskog rata, započele su pripreme da se u rodnom kraju ispravi nepravda prema komandantu Prve armije u proboju Solunskog fronta, čije su jedinice napredovale i po 200 kilometara ispred savezničkih snaga i francuske konjice.

U zgradi Biblioteke, svojevrsnom spomeniku graditeljstva u centru grada, kako tvrdi predsednik opštine Dimitrije Paunović, do Nove godine biće obezbeđen prostor za proširenje Muzeja. Nevolja je što opština namiče dinar na dinar.

 - Ove godine smo - kaže Paunović - više pomoći dobili od turske razvojne agencije „Tika“ nego od svoje države. Nadam se da će uskoro biti urađen projekat neophodnih radova i sadržaja postavke Muzeja, pa da konkurišemo za podršku Ministarstva kulture, od kojeg smo tražili pomoć za sanaciju krova koji prokišnjava.

I kad se stvore uslovi, zapeće za eksponate - podsećaju Novovarošani. Naime, ovde žale što se pre 20 godina propustila prilika da se dođe do vrednih eksponata, kad su pojedinci nudili na prodaju oružje, ordenje, dokumenta iz zaostavštine Bojovića ...

- Sad bismo mogli uraditi replike nekih predmeta vojvode Bojovića iz Vojnog i Istorijskog muzeja u Beogradu - ističe Subotić. 

- Priprema se izložba o Prvom svetskom ratu, pa je to šansa da dobijemo neke karte, a očekujem i angažovanje Narodnog muzeja iz Užica. Ima građe i u privatnim zbirkama...

ČAČANI “OTELI“ VOJVODU

MUZEJ u Čačku ima izložbu o vojvodi Bojoviću na 33 panoa i u četiri vitrine sa vrednim dragocenostima, koju je, uz katalog u štampanoj i elektronskoj formi, pripremio istoričar Radivoje Bojović. Čačani su voljni da izložba, uz minimalne troškove, gostuje mesec dana u gradu pod Zlatarom.

BEZ CVEĆA I VENACA

VENCI ili cveće nisu položeni na vojvodin spomenik na gradskom trgu ni povodom Dana opštine Nova Varoš, 1. novembra, niti 11. novembra, na Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Jedini venac su, kaže unuk Dobrica Bojović, penzioner, prošle zime, položili potomci i članovi Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. Na donjem polju postamenta spomenika je prošlog leta postavljeno busenje, a na gornjem, iza bronzane skulpture - raste korov.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

varošani tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.