Regionalna deponija - rešenje problema otpada

novosti.rs 23. новембар 2013. године Екологија Коментари

Zlatarinfo logo Privremena deponija

Višedecenijski problem deponovanja komunalnog otpada u Novoj Varoši, Prijepolju, Priboju i Sjenici na pragu rešenja uz pomoć EU i Vlade Švajcarske.

Višedecenijski problem deponovanja komunalnog otpada u Novoj Varoši, Prijepolju, Priboju i Sjenici, koji zagađuje reku Lim i druge prirodne potencijale jednog od najčistijih delova Srbije, na pragu je rešenja, i to zajedničkim angažovanjem te četiri opštine, uz pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske, preko programa evropskog partnerstva sa opštinama "EU Progres".

U ime ovih lokalnih samouprava, predsednik opštine Nova Varoš, Dimitrije Paunović, preuzeo je od šefa delegacije EU u Srbiji, Majkla Devenporta, redizajniran projekat regionalne deponije "Banjica", koja bi već 2015. godine trebalo da bude u funkciji skladištenja i separacije smeća.

Majkl Devenport je, prilikom posete, istakao da je konačno došlo do konkretnih rezultata i pomaka u vezi zaštite životne sredine i poboljšanja uslova na ovom području.

"Ovaj program nastaviće se i ubuduće i biće proširen na još devet opština, i za to su izdvojena sredstva. Međutim, to će zavisiti od prioriteta i tehničkih pitanja, o čemu ćemo razgovarati sa predstavnicima lokalnih samouprava, kako bismo ostvarili zajednički cilj i napravili neophodnu deponiju. Smatram da je učešće četiri opštine garancija uspeha", rekao je on .

Nakon godina pogrešnih koraka, četiri lokalne samouprave udruženo su krenule u dobrom pravcu prevazilaženja teškoća koje su ugrožavale životnu sredinu na njihovim područjima, pa je tako nedavno osnovano zajedničko preduzeće koje će se baviti izgradnjom i upravljanjem deponijom.

Predsednik opštine Nova Varoš, koja prednjači u rešavanju lokalnih problema i posvećenosti privrednom oporavku, Dimitrije Paunović, kaže da je podrška od strane EU dokaz da se teškoće rešavaju na pravi način.

"Formiranjem preduzeća stvoreni su preduslovi za ostvarenje projekta. Skupštine sve četiri opštine su deponiju postavile kao svoj prioritet, pa će se u budžetu za narednu godinu opredeliti sredstva za te svrhe", naveo je on u izjavi Tanjugu, i

dodao da će posvećenost u narednom periodu biti veća, zbog čega prve rezultate očekuje 2014, a završetak projekta i početak eksploatacije 2015. godine.

Paunović napominje da će rešavanjem pitanja procednih voda i linije za selekciju biti produžen upotrebni vek deponije, i da je uz pomoć EU i edukacije građana opština Nova Varoš u znatnoj meri unapredila higijenu i čistoću grada.

"Ovo predstavlja rešenje dugogodišnjeg problema odlaganja otpada, koji je pričinjavao velike teškoće u slivu Lima, naročito za vreme proleća, a pored toga biće regulisana i separacija smeća, pa će se veći deo reciklirati", naveo je predsednik Skupštine opštine Priboj, Saša Vasilić, i napominje da će zajedničko preduzeće omogućiti pristup fondovima EU.

Zamenik predsednika opštine Prijepolje, Dobro Lazarević, naglašava da su divlje deponije ugrožavale bogate i raznovrsne prirodne potencijale ovog područja.

"Dugo smo pokušavali da rešimo problem, pravili pogrešne korake, ali sada smokrenuli u dobrom pravcu. Sredstva za ostvarenje projekta neće predstavljati prepreku ni kod jedne opštine, jer smo svesni važnosti ovog pitanja", napomenuo je on u izjavi Tanjugu.

Regionalna deponija "Banjica" počela je da se gradi 2007. godine sredstvima tadašnjeg Ekološkog fonda Srbije, a zemljani radovi urađni su na lokaciji u selu Čelice u opštini Nova Varoš, ali su zbog manjka sredstava i drugih teškoća obustavljeni.

Zbog toga dugo nije bilo pomaka u rešavanju problema odlaganja otpada u četiri navedene opštine.

Brojne divlje deponije, od samog ulaza u Prijepolje, pa do one pribojske, koje ruže okolinu i sa kojih vode otpad odnose u reku Lim, ovim projektom mogle bi konačno postati prošlost i samo ružna slika u sećanju stanovnika ovog kraja.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.