Kiša kvasi biblioteku i muzej

novosti.rs (D. Gagričić) 30. јануар 2014. године Друштво Култура Коментари

Novovaroška biblioteka Jovan Tomić i Zavičajni muzej Novovaroška biblioteka (foto: D. Gagričić)

Prokišnjava zgrada u koju su useljeni Novovaroška biblioteka i Užički muzej. Od renoviranja prošlo samo 12 godina. Zaposleni strepe od kiše, snega, požara...

Samo dvanaest godina od rekonstrukcije stare zgrade Skupštine opštine u Karađorđevoj ulici, u kojoj je tada useljena Biblioteka, a u prizemlje Turistička organizacija, a zatim, pre godinu dana i zavičajno odeljenje Užičkog muzeja - zaposleni strepe od kiše, snega, požara...

- Krov prokišnjava, pa poturamo najlone, kante i lavore iznad polica sa knjigama. Pri iole većim padavinama dežuramo, smenjujući se i noću po dva sata, da ne bi došlo do poplave ili da voda ne uđe u elektroinstalacije - upozorava Nera Čović, direktor Biblioteke „Jovan Tomić“. - Prilikom poslednjih radova napravljen je propust jer se vode slivaju u temelje zgrade.

U Biblioteci su da bi predupredili neželjene posledice, započeli priprema za popravku krova. Namera je da se iznad tavanice podigne armirano - betonska ploča, planira se i manja dogradnja, ali je nevolja što u opštinskom budžetu nije predviđen ni dinar, pa se uzdaju u novac od Ministarstva kulture ili - donatora.

Izrada projekata, međutim, ne ide tako lako jer treba usaglasiti tehničko-urbanističke uslove sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Podignuta 1908. godine, nekadašnja upravna zgrada - najpre nekoliko godina pri izdisaju turskog carstva, a zatim sedište lokalne uprave gotovo osam decenija - vredan je spomenik narodnog graditeljstva, pod zaštitom države.

- Mora se sprečiti propadanje zgrade i Direkcija za izgradnju je spremna da pruži stručno-tehničku pomoć - najavljuje direktor Miroljub Šaponjić. - Zbog stanja krova i kratke nadstrešnice - voda se sliva niz fasadu i opada malter, a nije bilo većeg učinka ni od postavljanja grejača za otapanje leda na dnu krova. Predstojeći radovi zavise od rešenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U gradu pod Zlatarom podsećaju da je početkom ovog veka, uoči rekonstrukcije, grupa stručnjaka, imajući u vidu vremenske (ne)prilike, imala primedbe na projekt krova, ali njihove zamerke niko nije ozbiljno uzimao?!

KULTURNI CENTAR

U LOKALNOJ upravi pominju inicijativu osnivanja Kulturnog centra, pod čijim okriljem bi se našli Dom kulture i Biblioteka, koji nosi isto ime - „Jovan Tomić“, a možda i muzejska postavka. U igri je i novi naziv „Knezovi Raškovići“ ili „Stari Vlah“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.