Nestala ploča sa imenom donatora česme

novosti.rs (D. Gagričić) 08. јануар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarska česma Zlatarska česma krepi prolaznike (foto: D. Gagričić)

Sa česme pored magistralnog puta Nova Varoš - Užice u toku prazničnih dana uklonjena je mermerna ploča sa natpisom "Zlatarska česma, 2004. Limske HE"

Policiji je prijavljen nestanak mermerne ploče, a akteri obnove česme pre deset godina smatraju da su to učinili vandali, kojima smeta novi naziv nekadašnje Suljine česme. Ne isključuje se ni mogućnost da je to učinila i lokalna vlast.

Naime, u februaru prošle godine komunalna inspekcija rešenjem je naložila preduzeću "Drinsko-limske HE" da u roku od tri dana ukloni "reklamnu ploču s natpisom". Kasnije je drugi inspektor rešenje uputio na adresu elektroinženjera Milana Bjelića, penzionera, koji je u vreme gradnje česme bio tehnički, a zatim generalni direktor "Limskih HE".

- Kad smo godinama zapuštenu kaptažu i česmu, sa zarđalom cevi, odlukom rukovodstva HE rešili da obnovimo 2004. godine, kao i još dve u okolini grada, administracija nam nije tražila odobrenje za radove - pojašnjava Bjelić. - S naše strane nije bilo zle namere: želeli smo da česma dobije naziv jednog geografskog pojma, prepoznatljivog, kao što je planina Zlatar, u čijem je podnožju.

SPORENjA

ZBOG kašnjenja kamenoresca Mila Savića iz Užica, prema rečima Bjelića, spomen-ploča donatora, "Limskih HE", postavljena je osam godina kasnije, kad je vlasnik radnje, uz pomoć kompresora uklonio grafite i "umio" česmu. Tada su i nastala sporenja i ljutnje predstavnika muslimanskog naroda.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.