Rezervat Uvac: Dozvoljen lov i na mladicu

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 31. јануар 2014. године Туризам Спорт Коментари

Ribolovci u Šipoviku Ribolovci u Šipoviku (foto: Ž. Dulonović)

Sportski ribolovci će od iduće jeseni na Uvačkom jezeru moći da pecaju i mladicu, prvi put od kako je pre desetak i više godina uveden lovostaj na ovu vrstu pastrmke, koja je na ceni i zbog kvaliteta mesa rado viđena na trpezi gurmana. Pre izlaska na vodu oni će morati da kupe godišnju dozvolu sa doplatnom kartom čija je cena ista kao i lane i iznosi ukupno do devet hiljada dinara.

Rekreativni robolov mladice, odlukom „Rezervata Uvac“ startovaće 1. septembra i biće dozvoljen svake subote i nedelje u periodu do 28. februara iduće godine. Ribolov će biti dozvoljen jedino na potezu od brane HE „Uvac“ na Rastokama do ušća Kladničke reke, dok će na ostalim lokalitetima Uvačkog jezera, kao i na Zlatarskom i Radoinjskom jezeru i dalje ostati na snazi trajna zabrana lova na mladicu.

- Mladica će moći da se peca isključivo „trolingom“ odnosno vučom, i to po principu uhvati i pusti. Na ovom potezu moći će najviše da peca 15 plovila dnevno, pa se  izlazak na vodu mora predhodno najaviti a termin rezervisati kod ribočuvarske službe – kaže šef čuvarske službe „Rezervata Uvac“ Marko Obućina.

Mladica je najatraktivnija autohtona vrsta ribe i zbog njene ugroženosti retke su vode u Srbiji na kojima se može pecati. Zbog preteranog izlova, često i nedozvoljenim sredstvima, u kanjonu Uvca našla se svojevremeno na ivici istrebljenja zbog čega je i uveden lovostaj.

- Zahvaljujući merama zaštite, njena populacija se u Uvačkom, Zlatarskom i Radoinsjkom jezeru polako obnavlja, i prema procenama ihtiologa u tri akumulacije je trenutno oko 7,1 tonu ove ribe. Pecanje na delu Uvačkog jezera daće nam i odgovor na pitanje da li je u narednoj godini moguć izlov mladice i u kom obimu – kaže upravnik ribarskog područija Novak Pejović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam sport


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.