Библиотека Јован Томић

Stara opština Зграда старе општине где се данас налази библиотека

Библиотека „Јован Томић“ Нова Варош је отворена 1948. године као Народна читаоница и библиотека у згради садашњег Комуналног предузећа „3. септембар“ а затим је премештена у просторије Општинске конференције Социјалистичког савеза.

Споразумом између Народне библиотеке и Дома културе 1969. године извршено је спајање Народне читаонице и библиотеке са Домом културе у једну културну установу под називом „Дом културе Нова Варош“.

Библиотека је издвојена 9. октобра 1997. године као посебна радна јединица у оквиру Дома културе.

Као самостална установа регистрована је 1. октобра 2003. године и добила је име првог управника Народне библиотеке Србије Јована Томића, који је пореклом из Нове Вароши. 1. новембра исте године пресељена је у реновирану стару зграду Скупштине општине у којој се поред библиотеке данас налази и Завичајни музеј.

Књижни фонд

Библиотека данас има преко 35 хиљада књига и 500 читалаца које услужују два књижничара (радно време од 7 до 19 часова). Завичајно одељење Библиотеке издвојено је као једна целина и има око 1000 књига са легатом Тика Љујића.

Манифестације

Две устаљене манифестације које се одвијају у Библиотеци су „Конкурс за најлепшу љубавну песму“ и „Такмичење у лепом говору и беседништву“, као и више промоција књига, односно представљања њихових аутора, као и глумачке радионице.

biblioteka biblioteka jovan tomić