Дом Културе "Јован Томић"

Дом културе Јован Томић Дом културе Јован Томић (foto: D. Gagričić)

Дом културе, савремено и дивно обликовано здање, рађено према идејама архитеката Александра Радојевића и Оливера Минића, симболичним пресецањем врпце тог 08. фебруара 1969.године, свечано је предато на употребу грађанима Нове Вароши. Тог дана је отворена изложба Милића од Мачве. Наступили су Синфонијски оркестар РТВ Титоград и Камерни оркестар Музичке академије из Београда. Глумци Београдског Народног позоришта извели су импресиван рецитал.

Другог дана приређено је вече народне и забавне музике, поезије и хумора. У програмимима су поред осталих учествовали и Ксенија Јовановић, Боба Динић, Рафаело Блам, Камерни оркестар Музичке академије из Београда. Глумци Београдског Народног позоришта извели су импресиван рецитал. Другог дана приређено је вече народне и забавне музике, поезије и хумора. У програмимима су поред осталих учествовали и Ксенија Јовановић, Боба Динић, Рафаело Блам, Заим Имамовић, Сафет Исовић, Зехра Деовић, Далиборка Стојшић, Жарко Данчуо. Хроничари су забележили да је тада организована премијера филма „Вишња на Ташмајдану“, који је одгледало преко две хиљаде посетилаца. Публици су били представљени редитељ Столе Јовановић и глумица Неда Арнерић. Ту је још гостовање Словачке филхармоније, Ђорђа Маријановића, Микија Јевремовића.

Dom kulture

Дом културе, чији је оснивач Скупштина Општине Нове Вароши, настао је спајањем Радничког унивезитета и библиотеке, а током пет деценија свога рада био је, у правом смислу речи, луча културног препорода читавог краја.

Од 1969. године култура је Нововарошанима постала сатавни део живота. За протеклих 48 година кроз ову установу што професионално, што аматерски прошло је више хиљада културних прегалаца, а на сцени су се смењивале најбоље позоришне представе, опере, балети, мјузикли, фолклорни ансамбли у којима су учествовала најеминентнија имена из света уметности. Као потврда дугогодишњег рада, Културно-просветна заједница Србије 1979. године, Дому културе Нова Варош доделила је престижну ВУКОВУ НАГРАДУ за изузетан допринос развоју културе.

У оквиру Дома културе постоји и успешно ради Аматерско позориште које је на фестивалима широм бивше СФРЈ побрало највећа признања, међу њима и златну маску на савезном фестивалу Аматерских позоришта СФРЈ у Требињу. Кроз ово позориште, од оснивања па до данас, играло је преко 150 глумаца аматера са којима су радила најбоља редитељска имена са ових простора.

Не мање значајне резултате у свом раду постизао је, и још увек потиже фолклорни ансанбл, у коме је, за протеклих 40 година постојања, играчке кораке савладало преко 600 нововарошана, од којих су најбољи, у такмичењима са најбољим из земље али и света често односили победе.

Велика сала Дома културе угостила је највећа књижевна имена и на тај начин нововарошанима приближила и књижевност као вид уметности.

Зидове прелепог фоајеа Дома културе, свих ових година, красиле су слике и фотографије како најпознатијих у овој грани уметности, тако и аматера за које су просторије ове установе увек на располагању.

У оквиру Дома културе постоји и ради више секција а најзначајније су: Тамбурашки оркестар, школа сликања, школа гитаре, дечији и омладински драмски студио, школа страних језика итд.

Dom kulture

Званични сајт Дома културе

dom kulture jovan tomic