«Кум» се враћа у висове Јавора

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 28. август 2024. године Коментари

Повратак јавора на стара станишта (Фото Д. Гагричић) Повратак јавора на стара станишта (Фото Д. Гагричић)

На надморској висини од 1.200 метара подижу се засади лишћара по коме је старовлашка планина добила име. Београдска “Мона” за две године пошумила 120 хектара са 200.000 садница јавора.

У висовима  планине Јавор, на тромеђи општина Ивањица, Сјеница и Нова Варош, расту  руком посађене саднице јавора, листопадног дрвета по коме је планина добила име.

На некадашњим, запустелим пашњацима, утринама и крчевинама у Ограђенику, Цмиљевцу, кушићкој Равној Гори и Љепојевићима августовски врели ветар у спрженој трави повија младаре садница са препознатљивимм листом са заставе Канаде, али и стабала које срећемо у парковима, дрворедима или по неком дворишту. Овде је, за наше прилике, у току необична горанска активност. 

- На 120 хектара земљишта, на надморској висини од 1.200 метара, посађено је близу 200.000 садница јавора - каже  Урош Момировић, директор београдска компанија “Мона”.

Акција пошумљавања  је започела у пролеће 2022. године, а садило се и током јесени на подручју четири катастарске општине.

- Засади се свакодневно обилазе и поносни смо на проценат пријема садница, који се, према процени Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду, креће између 90 и 100 процената - истиче Момировић. - У плану је наставак садње на парцелама које су до сада биле неприступачне.

Дарко Петровић обилази засаде у Цмиљевцу Дарко Петровић обилази засаде у Цмиљевцу

Акције пошумљавања су данас права реткост у Старом Влаху. Само старији становници сећају се горанских бригада ђака и кулука мештана иза којих су пре пола века  остајале зелене горе бора и смрче. Сада су копање рупа крампом замениле  моторне бушилице, а Дарко Петровић, из ивањичког села Кушићи, запослен на одржавању засада “Моне”, каже да је десетак радника по два месеца садило јавор на бреговима и падинама некадашње Задруге из Кушића.

По легенди, планина Јавор у срцу Старог Влаха име је добила по шумама јавора. Предања казују да је веверица од Увца до највише коте планине, Василијина врха на 1.519 метара, могла стићи с гране на грану јавора и бреста. Последњих деценија посушили су се увелико проређени брестови,  док су стабла јавора посечена или су уступила место букви и четинарима. Истина, појединачна стабла јавора се “носе” са комшијама, кидишу у висине...

Наставља се садња на планини Наставља се садња на планини

Јаворово дрво представља не само симбол лепоте, већ и снаге и издржљивости, а дубоко је укорењено у српској традицији и култури. Помиње се у многим причама и обредима, као и песмама.

Гусле, намештај, грабуље  

Дрво јавора се од вајкада  користило у народном градитељству за израду намештаја и ситних кућних предмета, а млађа стабла за пољопривредне алатке ; косишта и грабуље. Десетерачки стих “Гусле моје, од јавора сува” сведичи о заслугама у преношењу и чувању епских песама.  

- За гусле је најбољи џефер јавор, са јужних, осунчаних страна горе и то на 3-4 метра висине од земље - каже дрворезбар Тома Обућина, из Буковика, на падинама Јавора.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javor mona sadnice javora


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.