Цистерне пију Вршевину

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 24. август 2024. године Коментари

Спас са врела Вршевине под Јавором (Фото: Д. Гагричић) Спас са врела Вршевине под Јавором (Фото: Д. Гагричић)

Све остави, а воду дотерај – главна заповест у жедним селима.

Иако се на извору Вршевине, код Урошевића воденице у Буковику, цистерне пуне „аутоматски“ - цревом право из врела, без пумпи, понекад се чека на ред. Објектив је затекао Богољуба Бобовића и Бојана Зорића на изворишту понорнице, што купи воду са јаворских висова и Калипоља.

И тако по ваздан: одавде, али и доле од Зорића воденице, па из Штиткова и Трудова и са извора код ХЕ „Увац“ на Растокама - читав караван приколица одлази на пашњаке и пред куће...

Познатом сточарском крају суша је узела велики данак, па се у сусретима мештана два најчешћа питања: „Назире ли се крај суовици?“ и „Кад ће стићи вода са врела Трудовачке реке?“.

Водоноша - најтежи посао у селима Водоноша - најтежи посао у селима

Сточари се надају да ће на Госпођиндан на „Сиријади“ у Божетићима чути од представника власти више појединости о водоводу. Радови су, незванично се сазнаје, приведени крају на цевоводу и црпној станици и фали само струја, па да се вода избаци на два брда у Божетићима, одакле ће стизати у жедне домове. 

Неки од мештана су и раније подсећали да је требало започети градњу мреже, да виде колико ће их то коштати, да се благовремено прикупљају средства, решавају имовински односи за трасе и копа кроз крш. Надају се и помоћи из општинске касе, за шта су у овом часу мали изгледи. Иницирали су и серију састанака и договора...

– Само да суовица не зађе у зиму?! – зебу планинци.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

voda cisterne vrševina


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.