Због суше - ванредно

Варошке новине (Жељко Дулановић) 20. август 2024. године Коментари

Сваке године се муче да обезбеде воду за себе и стоку (Фото: Д. Гагричић) Сваке године се муче да обезбеде воду за себе и стоку (Фото: Д. Гагричић)

Због несташице воде ванредна ситуација у општини Нова Варош.

Због проблема у водоснадбевању услед дуготрајне суше, уведена је ванредна ситуација на територији општине Нова Варош, а критично је и у селу и у граду. Према налогу Општинског штаба за ванредне ситуације, цистерне комуналаца биће на располагању домаћинствима која су остала без воде за пиће, док ће комунална инспекција појачати контролу и писати пријаве несавесним појединцима коју воду из градског водовода уместо за основне потребе, користе за заливање башти, прање аутомобила, дворишта, тротоара...

Утањили су или пресушили многи извори, читави засеоци су жедни, па се мештани довијају како би обедзбедили довољне количине воде за себе и за стоку. Проблеме које имају због несташице воде грађани ће моћи да пријаве на број телефона Општинске управе (033) 64-373, сваког радног дана у времену од 8 до 14.30 часова. Надлежни кажу да ће се пријаве решавати према приоритетима.

-Вода коју ћемо цистернама допремати до угрожених намењена је искључиво за пиће, а предност ће имати сеоска домаћинства која имају заједничке резервоаре. Ситуација је готово подједнако тешка у свим деловима општине. На располагању имамо две цистерне Комуналног предузећа, али уколико буде потребе, затражићемо и помоћ од ватрогасаца и војске- каже за „Варошке новине“ Бранко Бјелић, председник Општине Нова Варош.

Проблема има и у самом граду, где је издашност изворишта на минимуму, па надлежни апелују да се вода троши рацинално.

-За сада нема потребе за рестрикцијама у граду, осим тамо где су кварови, али уколико овакве временске прилике потрају, рестрикције су неминовне.  У Акмачићима, Виловима, Комаранима и Бурађи где одржавамо сеоске водоводе, рестрикције су  већ два,три месеца - каже директор Комуналног предузећа „3. септембар“ Љубиша Недовић.

Субвенције за бунаре 

-Локална самоуправа није на жалост у могућности да доведе воду до сваког сеоског домаћинства. Због тога смо одлучили да целокупан аграрни буџет општине који тренутно износи око 10 милиона динара у наредној години определимо за субвенције за копање приватних бунара. Сличну меру има и држава. До сада су та средства ишла за набаку опреме и механизације, али је вода најпреча, посебно јер нас у годинама које следе очекују све веће суше- каже  председник општине Бранко Бјелић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

suša vodosnabdevanje


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.