Венци jаворским јунацима ( Видео)

infoliga.rs 12. јул 2024. године Традиција Коментари

Обележено 148. година од Јаворског рата ( Фото: Инфолига)

Обележено 148. година од Jаворског рата – Венце положио и државни секретар Зоран Антић.

Полагањем венаца на спомен обележја која чувају сећање на Јаворски рат (1876-1878), обележено је 148. година од битке у којој је Србија супротстављајући се турским снагама изгубила близу 25.000 војника. Јаворски рат започео је 6. јула на Калипољу са око 35.000 српских војника. Битке за Јавор и око те планине 1876. године, биле су део великог сукоба са Турском у који је Србија ушла због страховитих репресија.

У знак сећања на страдале борце венце су данас на Калипољу положили: делегација Министарства одбране Војске РС, представници општина Ивањица и Нова Варош и представници  Хуманитарне организације ‘’Стара Рашка’’, Удружење потомака ратника 1912-1920 године "Војвода Петар Бојовића". Полагању венаца присуствовао је државни сектратар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, који је најавио да Влада РС увелико ради на планирању обележавања великојг јубиљеа, 150 година од Јаворског рата.

Након тога венци су положени на споменик Мајору Илићу и ратницима погинулим за отаџбину од 1876 -1878. године.  Почаст јунацима одала је и ОШ ’’Мајор Илић’’ из Кушића.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.