Припреме за градњу РХЕ "Бистрица"

Новости онлајн 28. јун 2024. године Економија Коментари

Фото: Министарство енергетике Фото: Министарство енергетике

Најважнији пројекат у енергетском сектору: Одржана друга седница Посебне радне групе за изградњу РХЕ Бистрица.

Друга седница Посебне радне групе ради изградње реверзибилне хидроелектране Бистрица одржана је у Министарству рударства и енергетике, на којој је разматран напредак у изради техничке документације.

- Реверзибилна хидроелектрана Бистрица је најважнији пројекат у енергетском сектору који је препознат и у програму „Скок у будућност – Србија 2027“. Бистрица ће бити прва реверзибилна хидроелектрана коју ћемо градити након три и по деценије и највећи нови енергетски капацитет од 646 МW, неопходан за сигурност снабдевања електричном енергијом у наредним годинама, повећање производних капацитета из обновљивих извора, балансирање и складиштење енергије - рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Министарка је истакла да је ова година најважнија за завршетак израде техничке документације како би следеће године почели припремни радови на изградњи реверзибилне хидроелектране.

Осим ове ХЕ "Бистрица" градиће се и реверзибилна / Фото промо Осим ове ХЕ Бистрица градиће се и реверзибилна /Фото промо

- До сада су завршени Идејни пројекат, Студија оправданости, Студија непокретних културних добара и Студија о прикључењу електране на преносну мрежу. Просторни план подручја посебне намене ускоро ће бити усвојен на седници Владе, након чега следи исходовање локацијских услова, док је у изради Студија о процени утицаја на животну средину која ће бити усвојена након јавног увида, до краја ове године, а такође је започета и израда Пројекта за грађевинску дозволу - рекла је она и додала да ће ресорно министарство са „Електропривредом Србије“ и другим министарствима и институцијама наставити да прати динамику припреме техничке документације.

Министарка је подсетила да је ресорно министарство добило званичну потврду Владе Јапана, односно њиховог Министарства спољних послова, да је након прелиминарне анализе техничке документације донета позитивна одлука о учешћу Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) у финансирању и изградњи РХЕ Бистрица. „Наставићемо да радимо на обезбеђивању комплентног финансирања најважнијег пројекта у енергетском сектору”, рекла је она.

На другој седници Посебне радне групе осим представника Министарства рударства и енергетике учествовао је генерални директор „Електропривреде Србије” Душан Живковић, представници Министарства заштите животне средине, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства културе, Републичког геодетског завода, „Електродистрибуције Србије”, Републичке дирекције за имовину, Завода за заштиту непокретних културних добара Краљево, општина Прибој и Нова Варош, као и представници пројектног тима за реализацију пројекта.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

he bistrica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.