Најбољи свирачи из Пљеваља и Фоче

zlatarinfo.rs (Х. С. Златић) 24. јун 2024. године Традиција Коментари

Чувари изворног стваралаштва на Јавору Чувари изворног стваралаштва на Јавору

На 29. Јаворском сабору двојничара и старих инструмената Србије - 31 такмичар. Фрулашу Зорану Матијевићу из Нове Вароши - треће место. Најбољи подмаладак стиже из Бруса.

Са песмом “Овчарска свирка” и колом “Параћинка”, Радослав Станић, из Пљеваља, победник је међу седам свирача двојничара на 29. Јаворском сабору,  одржаном у суботу на Јавору. Друго и и треће место припали су Фочацима - Радоју Радовићу и Николи Адамовићу. 

Смотра која три деценије чува традицију и изворно народно стваралаштво предака окупила је и 24 такмичара, који су показивали умеће на осталим старим инструментима. У категорији старијих свирача најуспешнији су били гуслар Никола Адамовић из Фоче (са песмом “Суђење сердару Шћепану Радовићу), Милутин Сатарић из Горњег Милановца на окарини и фрулаш Зоран Матијевић из Нове Вароши.

Међу младима без поремца су били свирачи из Бруса - Новак Стојановић на фрули (са песмом „Стани, стани, Ибар водо “ и колом „чачански полет“), Селена Лазаревић  на окарини и Емина Марјановић на фрули. Најмлађи учесник била је осмогодишња Симона Кљајић из Бруса, а најбољи дует на фрули Емина Марјановић и Елена Поповић из Бруса.

У стручном жирију били су професор етномузикологије Дејан Чекановић и музички продуцент Добрица Андрић из Крагујевца и професорка музичке културе из Ивањице, Анита Пешић Ивковић.

Награђени међу 31 такмичаром  добили су пехари и дипломе, а за прва места у старијој категорији  додељено су и ваучери за продужен викенд у хотелима „Мона“ на Кушићима и „Президент“ у Ивањици. Сабор су организовалии  Дом културе из Ивањице, месна заједница и осмољетка у Кушићима, уз покровитељсто општина Ивањица.

У ревијалном делу посетиоце манифестације забављали су фолклорни ансамбл КУД-а „Моравица“ мушка певачка група „Плави невени“ из Фоче, песник Живомир Петровић Пуринко и оркестар „Деки бенд“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javorski sabor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.