Чобанске јавке са Јавора

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 08. јун 2024. године Традиција Коментари

Подмладак чува традицију и изворно стваралаштво ( фото: Д. Гагричић ) Чувари изворног стваралаштва на Јавору (Фото: Д. Гагричић)

У суботу, 22. јуна, 29. “Јаворски сабор двојничара и старих народних инструмената Србије”. Сабор посвећен изворном стваралаштву, а у част јунацима Јаворског рата и мајору Михаилу Илићу.

У  суботу, 22. јуна, одржаће се 29. “Јаворски сабор двојничара и старих народних инструмената Србије”. У подне ће се испред шумарске куће, недалеко од Карађорђевог шанца и споменика мајору Илићу и јаворским јунацима, огласити чобанске јавке, чути момачке тугованке и девојачки позиви и стара кола... 

Сабор посвећен народној традицији и изворном стваралаштву готово три деценије окупља старије свираче и открива младе наде и таленте у свирању на старим дрвеним инструментима. Такмичари који покажу умеће и три године заредом освоје прво место стичу звање „мајстор двојница“,  док остале чекају пехари за прва три места у категоријама млађих такмичара, а старије и викенди у ивањичким хотелима.

Сабор организују Дом културе у Ивањици и Месна  заједница и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића, а покровитељи су Министарство културе и информисања Србије и Општина Ивањица.

Карађорђев шанац и белег јаворским јунацима Карађорђев шанац и белези јунацима (foto: Љубо Новковић)

Свирачи ће своје умеће показати баш на месту некадашње карауле и царинарнице, са кога су 24. јуна (6. јула по новом календару) 1876. године,  од јаворске механе  батаљони Прве ужичке бригаде кренули у бојном поретку преко границе у Калипољску битку. Тог јутра су почеле операције Ибарске војске на Јавору у Првом српско-турском рату, у народу познате као Јаворски рат. Вазална кнежевина Србија, која је Османлијама плаћала данак, овде је, као и у долини Мораве и Нишаве, повела битке за независност.

Сабор се одржава у славу и част јунака Јаворског рата (1876) и мајора Михаила Илића, команданта Друге ужичке бригаде Српске војске, који је у 32. живота, у јуришу на турски шанац на Јанковом вису, отишао у легенду и песму. 

Вечна захвалност  

Јаворски сабор се деценијама одржавао у недељу пред Видовдан на дан Калипољске битке Јаворског рата, почев од 1907. године и откривања споменика јаворским јунацима.  На вис дођу потомци ратника  и поштоваоци традиције и намерници, запале свеће испред споменика Илићу и јунацима и прекрсте се, уз речи: „Бог да им душу прости, вечна слава и хвала им!”

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javorski sabor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.