12. "Сусрети златарских села"

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 08. јун 2024. године Традиција Коментари

Рабаџије - Мушковина (Фото: Д. Гагричић) Игре чобана и умеће у шуми (Фото: Д. Гагричић)

На вису Џаде 7. јула подсећање на корене предака и живот планине – такмичење у 10 дисциплина и надметање рабаџија. По други пут избор "Мис Златара".

На Ивањдан ће се у селу Мушковини одржати 12. „Сусрети златарских села“ и такмичари подсетити на чобанска дружења, старе вештине и надметања, али и умеће и снагу дрвосеча и рабаџија.

Екипе села ће, као и претходних година, на вису Џаде, делити мегдане у бацању камена с рамена, вучењу кличка, трчању и скоку у даљ, а одмериће снагу и спретност у  стругању балвана кладаром, надвлачењу конопца, малом фудбалу и одбојци. Најмлађи посетиоци трчаће на ливади.

Љути мегдани - лоптање на трави Љути мегдани - лоптање на трави

На раскрсници златарских путева и некадашњем састајалишту чобана, дрвосеча и рабаџија такмичиће се рабаџије Златара, Босања и Муртенице у извлачењу трупаца „на влаци“ воловском запрегом. За власнике три најуспешнија пара волова обезбеђене су новчане награде.

Мушковина 2023. За памћење - трка на тепиху планине

Пријаве за такмичћење сеоских екипа подносе се Верку Јовановићу, председнику Организационог одбора на број телефона 064 31-40-493, а рабаџија шумару Гроздимиру Грбовићу на телефон број 064 8564139.

На 12. „Сусретима  златарских села“ по други  пут се организује избор „Мис Златара“. Победници ће припасти седмодневни боравак у Чању, а две пратиње добијају викенд на Златибору. Девојке се могу пријавити др Марији Антић на  број телефона  064 15-33-388.

Такмичење почиње у недељу, 7. јула,  у 9,30 сати, а учеснике и посетиоце забављаће трубачки оркестар.

Пошта Стојану Брајовићу  

Учесници 12. „Сусрета златарских села“ одаће пошту Стојану Брајовићу (1947-2021), из Ужица, сахрањеном у родној Мушковини. Брајовић је био поштоваоц традиције,  заљубљеник у планину Златар и са члановима породице иницијатор одржавања „Сусрета златарских села“, уз окупљање групе ентузијаста.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

"susreti zlatarskih sela" vis džade


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.