Старом Влаху чувају корене

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 29. мај 2024. године Култура Коментари

Арбутина, Росић, Стевовић и Челиковић (Фото: Д. Гагричић) Драгоцена сведочанства - Арбутина, Росић, Стевовић и Челиковић (Фото: Д. Гагричић)

Промоција књиге „Стари Влах“, коју је у издању „Службеног гласника“ из Београда приредио Борисав Челиковић. Сабране студије и радови 26 истраживача, међу којима су и ученици Јована Цвијића.

Јединствен је подухват Јована Цвијића, српског географа и научника: урадио је упуства за  истраживања о становништву, насељима, обичајима, животу и раду, па их објављиавао у „Српском етнографском зборнику“. Ентузијазам са којим је започео прикупљањематеријала,  после смрти 1926. године наставили су његови ученици. Те студије су, уз  радове из периодике, основа едиције „Корени“, коју је 2010. године покренуо „Службени гласник“ и до сада објавио 55 књига, остављајући неизбрисив траг о постојању и коренима српског народа.

Ово је, поред  осталог, истакао Борисав Челиковић, уредник и приређивач књиге „Стари Влах“, на промоцији у  нововарошкој Библиотеци 28. маја.

Подсећајући да су у књизи, на близу хиљаду страна, сабране студије посвећене златиборском, моравичком, нововарошком, прибојском и вишеградском Старом Влаху, Челиковић је нагласио специфичности ове предеоне целине, пре свега у кретању  и пореклу становништва, верским и другим  утицајима, али и различитим опредељењима у утврђивању граница. Занимљиво је да је у поговору књиге, на стотинак страна, објавио биографије аутора и библиографију за насеља Старог Влаха.

Пред читаоцима студије о становништву, насељима, обичајима Пред читаоцима студије о становништву, насељима, обичајима

Истичући да је српско етнографско подручје једно од првих истражених у свету, етнолог Боса Росић указала је на Цвијићеву типологију старовлашког села и куће и  рекла да се у Старом Влаху знатно више истраживало пре Другог светског рата, јер је девет, од 26 студија и радова, објављено после 1945. године.

Књижевни критичар Петар Арбутина прено је уверење да ће едиција „Корени“ издати 80 књига и стићи до свих насеља и простора на којима су живели и живе Срби, сабирајућиу драгоцена сведочанства и чувајући идентитет.

Милорад Мишко Стевовић, председник Истраживачко-издавачког центра „Стари Влах“, изразио је задовољство због сабирања грађе о Старом Влаху, апелујући да се наставе истраживања  у крају који је неоправдано запостављан.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

promocija knjige


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.