Песничка сусретања у облацима

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 24. април 2024. године Култура Коментари

Таленат и надахнуће рецитатора (Фото: Д. Гагричић) Таленат и надахнуће рецитатора (Фото: Д. Гагричић)

Светски дан књиге у ОШ „Живко Љујић“ у Новој Вароши обележен промоцијом књиге “Ручак на облацима“ Драгослава Бата Бабића из Пријепоља.

Светски дан књиге у ОШ „Живко Љујић“ У Новој Вароши обележен је песничким сусретањима и промоцијом  књиге “Ручак на облацима“ пријепољског песника Драгослава Бата  Бабића (66). 

Била је то необична перомоција, мимо клишеа које често виђамо. У читаоници школске библиотеке чланови рецитаторске секције казивали су стихове, аплаузе је измамио и наступ певачке групе. Посебну пажњу привукло је обраћање песника и интетрвју ученика који су га питали о сликама из детињства, првој љубави, драгим песницима...

Читаоница школске библиотеке као позорница Читаоница школске библиотеке као позорница

Тако је на питање да ли се од стихова могу градити куле рекао „да  су стихови темељ, зид, кров и двориште свему што постоји“, а да је горе, у облацима, увек лепо, бар, кроз стихове. На питање о страху, истакао је да га морамо помињати и терати, јер је он саставни део живота и опрез за успешност. Подсетио је да носи слике  цветова, стабала и обала из  баште детињства...

Књиге за библиотеку - дар песника Бабића Књиге за библиотеку - дар песника Бабића

– Поред снова, веома чести мотиви у Бабићевој поезији су: небо, облак, сунце, ветар, птице, планине, брезе, лиске, цветови, лептири ливаде, потоци, затим шкољке, очи, осмеси...Дакле, све лепи, прави песнички мотиви, који намећу закључак да песник упорно трага за неким лепшим пределима, лепшим светом и животом, измаштаним, бајковитим, са много више хармоније, него што је има у реалном свету и животу. Кроз снове доживљава и свет и живот и себе у том свету – записао је рецензент књиге Јован Милановић о снохватицама у четвртој збирци Бабића. 

Ајде, Јано, коло да играмо - певачка група Ајде, Јано, коло да играмо - певачка група

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

knjiga


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.