Снег по бехару

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 17. април 2024. године Природа Коментари

Забелело – јутрос у Горњој Белој Реци (Фото: М. Милојевић) Забелело – јутрос у Горњој Белој Реци (Фото: М. Милојевић)

У висовима Старог Влаха снег „опанчар“, сељаци страхују од мраза и ледолома у воћњацима. Да ли ће падавине ублажити последице суовице?

Око седам сати јутрос је киша прешла у снег. Са планина Старог Влаха бели покривач се спуштао према Лимској долини, на 700-800 метара висине.

– Од првог налета влажног снега обледили су листови и цветови воћа. Срећом, брзо је  дошао сув и ситнији снег. За сада од снега „опанчара“ нема штете – каже Неђо Грујичић из Драглице на Муртеници.

Власници парцела под малином и воћем стрепе од  захлађења и ведрине наредне ноћи, као и таласа падавина идућих дана. Стархује се од смрзавања цветова, али и ледолома, поготову тамо где воћке нису орезане.

Вишенедељна суовица отежала је обраду земље, а утањили су и извори, што је забринуло пољопривреднике.

Суша и агрегати испразнили језеро ХЕ „Увац“ (Фото: Д. Гагричић) Суша и агрегати испразнили језеро ХЕ Увац (Фото: Д. Гагричић)

Опао је и водостај у језерима на Увцу...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

aprilski sneg


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.