Резерват "Увац" проширен

novosti.rs ( J. Matijević) 16. април 2024. године Коментари

Фото: Танјуг/ Р. Прелић Фото: Танјуг/ Р. Прелић

Краљевство белоглавог супа веће за 100 хектара.

Уредбом Владе Србије Специјални резерват природе "Увац" већи је за 100 хектара.

За непуних годину дана ово је друга уредба Владе о проглашењу Специјалног резервата: прошлом је са 7.543 проширен на 11.750, а сада на 11.845 хектара. Осим тога, донето је и низ новина у режиму газдовања.

Мада је претходно због изградње будуће реверзибилне хидроелектране "Бистрица" од "краљевства белоглавог супа" изузет доњи део кањона Увца (део Радоињског језера и клисуре испод бране), заузврат је у горњем делу резервату придодато више парцела под државном шумом у општинама Нова Варош и Сјеница (у селима Амзићи, Вилови, Горње Трудово и Лопиже).

Орлови у резервату "Увац", Фото Илустрација/Танјуг Орлови у резервату "Увац", Фото Илустрација/Танјуг

- Последња уредба кориговала је делом и границе унутар самог резервата - каже за "Новости" Никола Шапоњић, директор Резервата. - Тако је сада у првом режиму заштите 1,048 хектара. Реч је о површинама у клисурама Увца, Вељушнице, Кладнице, Тисовице, Павловића брода и делу Радоињског језера. На том делу, дозвољена су само научна истраживања и контролисане едукативне посете. Под другим степеном заштите је око 40 одсто резервата, а под трећим више од половине и ту се подразумевају нешто блажи услови заштите.

Како се наводи у Уредби Владе, на површинама где је утврђен трећи степен подразумева се проактивна заштита. Управљач Резерватом, наиме, може да обавља интервенције рестаурације, ревитализације и укупног унапређења заштићеног подручја. Осим тога, омогућен је и развој села и сеоских домаћинстава, уређење објеката културно-историјског наслеђа и традиционалног градитељства, очување традиционалних делатности локалног становништва, као и селективно и ограничено коришћење природних ресурса и простора.

У оквиру резервата су и многе светиње, међу њима и манастир Дубница (Фото: Р. Прелић) У оквиру резервата су и многе светиње, међу њима и манастир Дубница (Фото: Танјуг /Р. Прелић)

Када је реч о режиму газдовања на Радоињском језеру, где је последњих година била на снази забрана за сва пловила, сада је дозвољена употреба чамаца на моторни погон до 10 коњских снага, али само до уласка у кањон и првих гнезда белоглавог супа. Ова одлука, међутим, престаће да важи 2030, када се према најавама очекује завршетак радова на изградњи РХЕ "Бистрица". После тог датума, на Радоињском језеру моћи ће да се користе само чамци на весла.

И чамцима приступ ограничен (Фото: Тањуг / Р. Прелић) И чамцима приступ ограничен (Фото: Танјуг /Р. Прелић)

Специјални резерват природе "Увац" је подручје прве категорије од изузетног значаја, а у нашој земљи и ван ње познато је као највеће природно станиште белоглавог супа на Балкану. Простире се у готово тридесетак села у општинама Нова Варош и Сјеница. 

Кратово

Занимљиво је да је село Кратово код Прибоја, новом уредбом изузето из Специјалног резервата због планираних радова, и то само годину након што се у њему прошлом уредбом нашло.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

rezervat uvac


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.