Враћање дуга завичају (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 23. март 2024. године Култура Коментари

Илић, Селимовић, Јевдоксић, Краговић, Иконић и Гагричић на промоцији  (Фото: Н. Петрић) Илић, Селимовић, Јевдоксић, Краговић, Иконић и Гагричић на промоцији (Фото: Н. Петрић)

У нововарошком Дому културе промовисан први број часописа „Стари Влах“. О садржају и будућности летописа говорили уредник Миломир Краговић и аутори текстова.

У петак је у Дому културе у Новој Вароши промовисан први број часописа „Стари Влах“, у издању Истраживачко издавачког центра „Стари Влах“ из Београда.

Водитељ програма, београдски глумац Владан Поповић, посетиоцима је предочио уводник у коме је одговорни уредник Миломир Краговић најавио да ће летопис сабирати различита мишљења, афирмисати препознатљив старовлашки дух и писати о прошлости, али и будућности.

Краговић је Нововарошанима и гостима из околних градова рекао намеру издавача да се часопис разликује од остралих, јер је високо подигао естетски ниво (дизајн, формат  и папир), да ће се читати и гледати. Подсећајући на окосницу садржаја на 200 страна и ауторе, Краговић је најавио промоцију у градовима Старог Влаха.

Занимање за историју  и судбину Старог Влаха Занимање за историју и судбину Старог Влаха

Наш портал ће ускоро објавити текст др Жарка Илића, са Катедре за историју Фолозофског факултета у Београду, о историјату имена Стари Влкх и границама од краја 15. века, као и о судбини географског имена. Из занимљивог излагања младог истраживача, који је за први број урадио карту, преносимо да се Стари Влах простире између Голије, Гиљеве Златара, Златибора, Бање и Лима код Пробоја до села Јагоштице на Дрини (види карту).

Карта према истраживањима др Жарка Илића Карта према истраживањима др Жарка Илића

Историчар из Сјенице Салих Селимовић осврнуо се на карактерне особине и менталитет Старовлашана, али и знамените личности које је изнедрио врлетни крај, те споменуо бројне истраживаче.

За Светлану Јевдоксић, професора историје из Београда, родна Нова Варош је веома инспиративна, пошто има много занимљивих и неиспричаних прича. То је средина у коју се долазио и, често, брже-боље одлазило,  али  и оних који су остајали и опстајали.

Милорад Стевовић, директор ИИЦ Стари Влах Милорад Стевовић, директор ИИЦ Стари Влах

Књижевник из Прибоја, Мирко Иконић, истакао је да је  за странице одабрао стихове 24 песника овог поднебља у које верује, нагласивши да је њихова поезија вредна пажње.

Истичући да је излажење часописа културни догађај и плод доброчинства и ентузијазма, новинар Драгољуб Гагричић осврнуо се на заборав и вапаје Старог Влаха, али и подсетио да за уредништво не сме бити недодирљивих тема и личности кад је у питању опстанак и судбина Старог Влаха.

Речник старих речи и израза - сакупљач Филип Бјелић Речник старих речи и израза - сакупљач Филип Бјелић

У сали Дома културе наступили су двојничар Предраг Николић из Прилика код Ивањице, гуслар Вук Пантовић и песник Велибор Величковић из Сјенице.

Буђење Вароши  

Излажење  летописа финасирао је Милорад Мишко Стевовић, председник ИИЦ „Стари Влах“. Говорећи о завичају, истако је, поред осталог:

– Многи су нас заборавили, најгоре је што смо ми себе заборавили...! Од Нове Вароши је узето  много више но што јој се даје...?! Доста смо ћутали...! Морамо људе покренути, да се са буђењем пролећа почне радити да Варош постанен оно што заслужује... Има земљака спремних да помогну...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

stari vlah časopis


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.