„Стари Влах “ пред читаоцима

Tanjug (Раде Прелић) 20. март 2024. године Култура Коментари

Аутор карте др Жарко Илић и одговорни уредник Миломир Краговић, (Фото: Р. Прелић) Аутор карте др Жарко Илић и одговорни уредник Миломир Краговић, (Фото: Р. Прелић)

У Београду представљен први број часописа, који је својеврсни подсетник на минуле векове, а сведочи о садашњем и пише о будућем времену. Промоција заказана за 22. март (петак, у 19 часова) у нововарошком Дому културе.

Први број часописа “Стари Влах" промовисан је данас у Београду, а одговорни уредник Миломир Kраговић истакао је његову важност, наводећи да он на најлепши начин промовише област Старог Влаха на југозападу Србије.

Kраговић је за Танјуг рекао да је подручје Стари Влах исторјски важно за Србију, због чега се часопис бави важним историјским чињеницма и представља својеврсни подсетник на неколико векова уназад, а истовремено сведочи садашњем и пише о будућем времену.

– Главна сврха оваквог годишњака јесте да млади људи схвате какву су историју имали и да не прихватају ту западњачку мантру да ми избришемо историју у име будућности. Јер нема те будућности ако се избрише историја – рекао је Kраговић.

Председник Истраживачко-издавачког центра "Стари Влах" које је издало часопис, Милорад Мишко Стевовић, рекао је да је главна идеја годишњака да се оживи интересантно подручје које има велику вредност.

Оживљавање интересантног подручја - са конференције за медије Оживљавање интересантног подручја - са конференције за медије

– Поседујемо једну изузетну културну целину у којој се догодило много ствари, за које постоји потреба да се боље истраже и да се прикажу баш у правом светлу" – рекао је за Танјуг Стевовић, додајући:

–  Уз часопис, читаоци добијају и два ексклузивна поклона, један је уникатна карта Старог Влаха, а други представља џепни речник старих речи и израза нововарошког краја.

Аутор карте Жарко Илић са Филозофског факултета Универзитета у Београду, истакао је да је годишњак изузетно значајан за разумевање прошлости и представљање историје Србије.

– Мој допринос, поред чланка који је посвећен интеграцији Старог Влаха у Kнежевину Србију, јесте била и израда карте Старог Влаха, којој је претходило дуже истраживање, шта је тај појам представљао у прошлости и на основу чега су дефинисане његове границе - рекао је Илић за Танјуг и додао да се име Стари Влах и Стари Власи први пут појавило на крају 15. века или у првој половини 16. века, након турског освајања. 

На конференцији за медије аутори часописа напоменули су да, после пет књига које су издате, годишњак чува дух и историју српског народа и спречава заборав области Стари Влах.

Истакнуто је да прво издање има 200 страна, а у реализацији првог броја учествовало је чак 55 аутора и истраживача. Сав приход од продаје часописа биће дониран за истраживање и издаваштво Истраживачко издавачког центра "Стари Влах

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

stari vlah časopis


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.