Промоција књиге „Дигитални Рубикон“

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 08. фебруар 2024. године Култура Коментари

Наш земљак и проф. Бранислав Кисачанин говориће о теми која изазива све већу пажњу Наш земљак и проф. Бранислав Кисачанин говориће о теми која изазива све већу пажњу

"Дигитални Рубикон" је прва књига о вештачкој интелигенцији написана од стране једног свештеног лица. Обрађује техничке, правне, етичке, социолошке и богословске аспекте ове теме, речником који је приступачан ширем кругу читалаца.

На Сретење, 15. фебруара у 18 часова, Задужбина „Петар Мандић“ и Библиотека „Јован Томић“ у Новој Вароши ће представити  књигу „Дигитални Рубикон“ др Оливера Суботића.

Поред аутора, на промоцији ће говорити проф. др Бранислав Кисачанин, водећи промотер AI технологија Института за вештачку интелигенцију Србије и један од највећих српских стручњака из ове области.

Организатори су најавили да ће промоција књиге „Дигитални Рубикон“ бити повод да се покрене још једна квалитетна размена мишљења на тему вештачке интелигенције. Публика ће моћи да поставља питања,  као и да се осврне на ставове учесника промоције.

Захваљујући предусретљивости др Суботића, наш портал је у прилици да објави и низ занимљивости:

– "Дигитални Рубикон" је прва књига о вештачкој интелигенцији написана од стране једног свештеног лица. Обрађује техничке, правне, етичке, социолошке и богословске аспекте ове теме, речником који је приступачан ширем кругу читалаца, али на начин који потпуно уважава научне чињенице. У току је, иначе,  превођење  књиге „Дигитални Рубикон“ на енглески језик –  истиче др Суботић.

Библиотека Библиотека и Фондација - Петар Мандић- организатори промоције

Проф. Бранислав Кисачанин који ће бити гост предавач на трибини је уједно и рецензент књиге и њен уводничар. Реч је о српском IT стручњаку који живи и ради на релацији САД – Србија,  тер да је  својевремено радио за Texas Instruments, а данас ради за компанију NVidia. У Србији је водећи истраживач испред Института за вештачку интелигенцију.

Задужбина Петар Мандић, Институт за вештачку интелигенцију Србије и Матица српска су прошле године заједнички организовали десет предавања у Матици српској на тему вештачке интелигенције, као и један округло сто. Сва предавања се могу наћи на YouTube каналу Матице српске.

На трибини ће успутно бити и представљено треће проширено издање књиге "Дигитални изазов" истог аутора, која има додатно поглавље у којој је објашњена такозвана методологија троструког кључа. Реч је о методи коју аутор користи када разматра технолошке феномене.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

knjiga digitalni rubikon


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.