Лепиња „Зорине крчме “ за све укусе

informer.rs (Б. Илић) 22. децембар 2023. године Традиција Коментари

Специјалитет „Зорине крчме“ - лепиња и кисело млеко (Фото: Б. Илић) Специјалитет „Зорине крчме“ - лепиња и кисело млеко (Фото: Б. Илић)

Кафана на Боровој Глави најстарија на Златиборској магистрали. Комплет лепиња једини специјалитет који се нуди гостима. Брвнара изграђена 1936. године, а кафана отворена 1963. године

Kомплет лепиња и кисело млеко јединио су што од хране нуди „Зорина крчма“, аутентична кафана од брвана, смештена тик уз магистрални пут између Златибора и Нове Вароши.

Окружена златиборским висовима, ишараним боровом шумом, између Торника, Чиготе и Муртенице, на превоју Борова Глава, далеке 1936. године изграђена је "Зорина крчма", за коју нема возача, путника или намерника из Златиборског округа да није чуо и свратио на чувену комплет лепињу.

Дуга је историја ове времешне приземљуше, која скоро па век одолева ратовима, снеговима и северцу изнад Доброселице, а изграђена је као кућа у којој је живела Зора Kовачевић, мајка садашње власнице, по којој кафана сада и носи име.

- Под овим кровом је живела моја мајка, а тек од 1963,  је објекат претворен у кафану у којој се на почетку служила само кафа и ракија, затим и кисело млеко, а од хране је мајка кувала купус и качамак. Тешка су била то времена, најчешћи гости су били пролазници магистралом преко Златибора, као и камионџије који су услед великих снегова остајали заглављени у кривинама под Боровом Главом. - присећа се Вера Дамјановић, Зорина ћерка, која је наставила мајчину традицију.

Kафана је само за време рата привремено била затворена и од тада до данас њена врата отворена су свим путницима намерницима, који се крећу магистралним путем за Полимље и Јужни Јадран, али и за Ужице, Чачак, Београд...

Времена су се за ових седам деценија рада кафане мењала и мењала, али мени у овој златиборској крчми готово да је остао исти. И даље се за окрепљење од пута и рада, служи кафа и ракија, а од јела уместо некадашњег куваног купуса и качамака, сада се припрема чувена комплет лепиња, која је специјалитет ове куће, а од пре неки дан и званично проглашена најбољим доручком на свету.

Зрео кајмак и јаје, уз претоп (моцу) – главни састојци Зрео кајмак и јаје, уз претоп (моцу) - главни састојци

- Kомплет лепињу смо почели да правимо први пут седамдесетих година прошлог века, а из године у годину, својим укусом, освајале је генерације златиборског краја, али и туристе који су долазили на ову планину, или били у пролазу за море. Она је данас наш једини специјалитет који служимо гостима у било које доба дана и године. - истиче Вера.

Kако се прави комплет лепиња?

Њен рецепт од давнина су осмислили планинци из села западне Србије, када су у старинским шпоретима пекли мање погаче хлеба, а онда се досетили да их расеку на пола, скину горњи део (поклопац), а у доњи део захвате кашику зрелог кајмака из чабра и премажу погачу, па одозго разлију једно јаје и онда је ставе да се запече. Обично су у земљаним посудама сачували мало масноће (моце, претопа), када су за славу или неко сеоско окупљање пекли прасе или јагње, којом залију запечену погачу, а онда је поклопе већ загрејаним поклопцем. Од ова три састојка настало је јело идеалног укуса, а у Зориној крчми припрема се на баш овај старински начин.

Чувају традицију златиборског краја Чувају традицију златиборског краја

- Гости из Србије, који су овуда у пролазу, обично су навикли на комплет лепињу, али сада се њоме одушевљавају и странци. Пријатно сам изненађена када сам чула да је овај златиборско-ужички специјалитет проглашен најбољим доручком на свету у 2023. години, па сам се чак и зачудила да је изабрана комплет лепиња, јер је она својим саставом заиста висококалорична - додаје ова Златиборка, која је, како истиче, до сада направила и преко милион лепиња.

Традиционална кафана, старински дух 

Kафана је сачувала аутентичан старински дух, саграђена је од брвана од златиборских "столоваша", а у њој влада права породична атмосфера: шпорет на дрва ложи се на сред кафане, а однос власнице и радница са гостима је као са укућанима. Гости који навраћају у ову малу крчму углавном су стални, а ко једном доручкује једини специјалитет куће обично се враћа опет и то са породицом и пријатељима.

Предах и окрепљење на Боровој Глави Предах и окрепљење на Боровој Глави

- Врло често када путујемо за Ужице свраћамо овде на кафу и комплет лепињу, тако да смо редовни гости у овој маленој крчми. - рекао је Славољуб Ћубовић из Прибоја, који је ручао са породицом када је наша екипа посетила кафану.

Брвнара се званично води у власништу нашег познатог глумца Микија Дамњановића, који због својих позоришних и телевизијских обавеза живи у Београду, па је највише посла око кафане на плећима његове мајке Вере. И како она каже, иако је стижу године нада се да ће неко наставити породичну традицију, те да ће се и у наредним деценијама димити оџак брвнаре и под њеним кровом правити најбоље комплет лепиње у златиборском крају.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

komplet lepinja zorina krčma


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.