Ђаци цртали јунаке краја

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 02. новембар 2023. године Култура Коментари

Награде на ликовном конкурсу за основце (Фото: Д. Гагричић) Награде на ликовном конкурсу за основце (Фото: Д. Гагричић)

Радови најуспешнијих основаца из четири школе на изложби Ликовног клуба „Златарска палета“ из Нове Вароши и Удружења грађана „Дрина етно – арт“ из Бајине Баште у Дому културе.

Поводом Дана општине у фоајеу Дома културе 1. новембра отворена је заједничка изложба Ликовног клуба „Златарска палета“ из Нове Вароши и Удружења грађана „Дрина етно – арт“ из Бајине Баште.

– На годишњој изложби нашег удружења учествовало је 23 уметника. Слике су рађене различитим техникама – од уља на платну, лесониту, картону преко темпере, акрила, позлате, пигмената, дубореза до комбинованих техника. Два уметника су изложила скулптуре у дрвету -каже Весна Миливојевић Јоксимовић, председница Ликовног клуба „Златарска палета“.

Поред радова стваралаца из два клуба, изложени су и радови основаца – са ликовног конкурса на тему „Јунак мога краја“, расписан у сарадњи Канцеларије за младе и „Златарске палете“.

Умеће и машта - сликали од ратника до спортиста Умеће и машта - сликали од ратника до спортиста

Ученици су, како је речено приликом доделе награда, имали слободу да одаберу и насликају јунака свог краја, од историјских личности до данашњих актуелних попут војсковођа, уметника, спортиста, певача, доктора... Имали су, такође, слободу и у одабиру технике при креативном стваралачком изражавању.  

Жири професора ликовне културе - Станко Никачевић (председник), Милка Лојаничић и Весна Миливојевић Јоксимовић - оцењивао је 45 радова из четири  „осмолетке“ (са истуреним одељењима), а дипломе и награде (прибор за ликовно) даровала је КЗМ.

Изложба радова 23 уметника и ђака отворена до 6. новембра Изложба радова 23 уметника и ђака отворена до 6. новембра

У првој категорији – први и други разред - прво место припало је Емилији Грбић из Рутоша, друго и треће место малишанима  из Кокиног Брода - Ђорђу Љубојевићу и Душици  Петровић. Међу ђацима трећег и четвртог разреда најуспешнији су били Василије Мијовић из Радоиње, Станко Вујовић из Рутоша и Андријана Селаковић из Кокиног Брода.

Жири је за најуспшније међу полазницима петог и шестог разрера прогласио радове Ивана Каплановића и Ивана Татовића из Божетића и Миле Љујић из Нове Вароши. У категорији најстаријих основаца награђени су Андријана Радмиловић из Нове Вароши, Милена Тртовић из Божетића и Тамара Мандић из Негбине.

Изложба у Дому културе отворена је до понедељка, 6. новембра.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarska paleta


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.