Чланци и записи Милинка Бујишића

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 06. октобар 2023. године Култура Коментари

Радови о књигама и писцима, али и одзиви критике (Фото: ИИЦ „Стари Влах“) Радови о књигама и писцима, али и одзиви критике (Фото: ИИЦ „Стари Влах“)

Београдски новинар, наш земљак, о писцима и књигама, али и ликовима за незаборав. Бујишићеви радови у огледалу књижевне и публицистичке критике Књига „Од новинарства до књижевности“ – пето издање Истарживачко-издавачког центра „Стари Влах“.

Недавно је објављена књига београдског новинара Милинка Бујишића (76) „Од новинарства до књижевности“, са поднасловом изабрани чланци, записи и осврти.

Књигу је за штампу приредио Добрило Аранитовић, професор филозофије, библиограф и преводилац из Шапца. Ово је, иначе, пето по реду издање Истраживачко-издавачког центра „Стари Влах“ из Београда, од оснивања почетком 2022. године.

Подсећајући да је усавршавајући новинарски занат, изоштравајући перо на омладинским темама, на којима се уобичајенио шегртовали његови претходници и савременици („Младост“, „Студент“, „Омладинске новине“), Милинко Бујишић избио у први ред колумниста пишући за „Борбу“, а касније за лист „Данас“, па објавио трокњижје колумни, Аранитовић о новом издању пише:

– Четврту књигу чине изабрани чланци, записи и портрети. Из његовог пера потекли су бројни предговори, поговори, осврти и беседе на промоцијама дела других књижевника и публициста (Григорија Божовића, проте Јевстатија Караматијевића, Михала Рамача, Зорана Павловића, Зорана Бингулца, Миливоја Томашевића, Мирослава Турудића, Војина Вучићевића и Немање Девића). Посебно је значајан његов предговор монографији Нова Варош (2022), чији је био један од иницијатора и главни и одговорни уредник.

Милинко Бујишић на Гардошу у Земуну Милинко Бујишић на Гардошу у Земуну

– Поред неколико аутобиографских записа и размишљања, у овој књизи су уврштени прилози у којима су портретисани ликови за незаборав новинара, књижевника, научника и добротвора (Милоја Поповића, Миодрага Стојковића, Радослава Баће Баћовића, Сташе Маринковића, Милорада Мишка Стевовића),  посебном топлином зраче болна опраштања од пријатеља, колега и сарадника (Милојка Друловића, Драгана Белића, Сава Даутовића и Радована Биговића). 

Приређивач књиге Добрило Аранитовић истиче да је ИИЦ „Стари Влах“ одлучио да овим прилозима придружи и одзиве књижевних критичара и публициста на његово целокупно дело. Прилози који садрже перцепцију новинарског, публицистичког и књижевног дела Милинка Бујишића овде су сакупљени, како наводи, хронолошки и самим својим редоследом одсликавају његов портрет. 

Уредник књиге је Горан Бабић, а рецензенти Весна Јанковић и Радивој Цвјетићанин. Књигу је штампала „Кућа штампе“ из Земуна.

Дуг завичају  

Познат по старовлашкој иронији, али и сатири у колумнама, Бујишић, који живи у Земуну, често подсећа на старовлашке корене и одрастање поред реке Увца. Имао је 12 година када је језеро у Кокином Броду потопило родну кућу, њиве, ливаде и шуме. Срећом, како каже, те пределе је сачувао у себи, па не мора да их тражи тамо где их више нема...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

knjiga milinko bujišić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.