На "Јаворском сабору" награђени свирачи

zlatarinfo.rs ( Х.С. Златић) ) 27. јун 2023. године Традиција Коментари

Чувари изворног народног стваралаштва (Фото: Дом културе Ивањица) Чувари изворног народног стваралаштва (Фото: Дом културе Ивањица)

За најбољe жири изабрао двојничара Радослава Станића из Пљеваља и фрулаша Јована Бургића из Бруса.

По 28. пут, у недељу 25. јуна, на "Јаворском сабору" окупили су се свирачи двојница и старих инструмената да покажу умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво, као и да инструменти на којима су свирали преци нису заборављени и да подмладак свирача наставља традицију.  Наступило је 45 такмичара - 10 двојничара и 35 свирача на старим инструментима.

Пехари и дипломе за најуспешније међу 45 такмичара Пехари и дипломе за најуспешније међу 45 такмичара

Прво место у старијој категорији освојили су двојничар Радослав Станић из Пљеваља, одсвиравши песму „ Бејтуране јадо “ и „Руменка“ коло, а у млађој категорији Марина Стевановић из Палежнице код Љига са песмом „Обраше се виногради“ и „Златиборским колом“. Пехаре за прво место на старим инструментима понели су: у старијој категоријии, Јован Бургић из Бруса на фрули са есмом “Радо, кћери Радо “ и колом „Српске кокице“ а у млађој категорији, Селена Лазаревић из Бруса на фрули и окарини са песмом „Стани, стани, Ибар водо “ и колом „ Колубарски вез“. 

Све више младих наступа на Сабору Све више младих наступа на Сабору

Друго место заузели су двојничар Страхиња Славковић из КУД-а „Плави невени“ из Фоче, Љубо Мијајловић из Рашке на дугој свирали и фрулаш Новак Стојановић из Бруса. На треће место пласирали су се Радослав Арсенијевић из Јовановца код Крагујевца, Марина Стевановић и Емина Марјановић из Бруса.

Дипломе за најмлађе учеснике добиле су Симона Кљајић и Јана Мрајановић из Бруса које имају седам година, а најбољи дует су Селена Лазаревић и Јован Бургић из Бруса на фрули.

За све награђене подељени су пехари и дипломе, а за прва места у старијој категорији и ваучери за продужен викенд у хотелима „Мона“ на Кушићима и хотелу «Парк“ у Ивањици.

Не дају да се забораве стари инстументи Не дају да се забораве стари инстументи

У стручном жирију били су професор етномузикологије  Дејан Чекановић, музички продуцент Добрица Андрић из Крагујевца и професорка музичке културе из Ивањице, Анита Пешић Ивковић.

У ревијалном делу док је жири оцењивао такмичаре, посетиоце манифестације забављали су фолклорни ансамбл КУД-а  „Моравица“ мушка певачка група „Плави невени“ из Фоче, мајстор двојница Предраг Николић, здравичар Милан Дамљановић, песник Живомир Петровић Пуринко, дует Новка и Драган Петровић из Рашке и оркестар „Кубура бенд“.

Организатори 28. «Јаворског сабора» били су Дом културе из Ивањице, Месна заједница и Основна школа  „Мајор Илић“ у Кушићима, а покровитељ општина Ивањица.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

sabor javorski sabor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.