Игре чобана и снага дрвосеча

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 21. јун 2023. године Традиција Коментари

Mушковина (Фото: Д. Гагричић) Као некад на планини - занимација чобана (Фото: Д. Гагричић)

11. „Сусрети златарских села“ на Ивањдан, на вису Џаде, у Мушковини Делиће се мегдани у 10 дисциплина, које подсећају на живот планине, а први пут бираће се „Мис Златара“.

На чобанска дружења, вештине и надметања, али и умеће и снагу рабаџија и дрвосеча подсетиће 11. „Сусрети златарских села“ - на вису Џаде, у Мушковини, на раскрсници златарских путева и некадашњем састајалишту чобана, дрвосеча и рабаџија.

Одмеравање снаге и вештине у вучењу кличка Одмеравање снаге и вештине у вучењу кличка

Екипе села ће, као и претходних година, делити мегдане у бацању камена с рамена, вучењу кличка, трчању и скоку у даљ , а одмериће снагу и спретност у стругању балвана  кладаром, надвлачењу конопца, малом фудбалу и одбојци. Најмлађи посетиоци трчаће на ливади. 

Мушковина Игре и забава међу боровима

Овде је и започекло прво такмичење рабаџије Златара, Босања и Муртенице и околних планина у извлачењу трупаца „на влаци“ воловском запрегом. За девети по реду окршај влада велико интересовање, увелико трају припреме и падају прве опкладе, а за власнике три најуспешнија пара волова обезбеђене су новчане награде.

Мушковина Највише екипа пријављује се за мали фудбал

Пријаве за такмичћење подносе се Верку Јовановићу, председнику Организационог одбора на број телефона 064/ 31-40-493.Предузеће „Сложна браћа“ из Дрмнановића и власник Зоран Пурић домаћини су манифестација која подсећа на корене и традицију предака. 

Мушковина Ко је бржи на планиској трави

Такмичење почиње у петак, 7. јула, у 9,30 сати, а учеснике и посетиоце забављаће трубачки оркестар Радише Витезовића из Тубића код Косјерића. До виса Џаде стиже се асфалтним путем од превоја на Сувом бору.

Рабаџија Надметање рабаџија Муртенице, Босања и Златара

Учесници 11. „Сусрета златарских села“ одаће пошту Стојану Брајовићу (1947-2021), из Ужица, сахрањеном у родној Мушковини. Брајовић је био поштоваоц традиције,  заљубљеник у планину Златар и са члановима породице иницијатор одржавања „Сусрета златарских села“.

Песма планини, жал за завичајем или ... Песма планини, жал за завичајем или ...

Мис Златара

На 11. „Сусретима  златарских села“ први пут се организује избор „Мис Златара“. Девојке од 14 до 34 године могу се пријавити др Марији Антић на  број телефона 064/15-33-388.

Мисица и две пратиље, по избору жирија, биће награђене дводневним боравком на Златибору.

Сусрети на вису Џаде Сусрети и виђења на вису Џаде

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ivanjdan džade zlatarsja sela


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.