Сеоски вишебој у Јабланици

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 03. јун 2023. године Традиција Коментари

Стругање дубећом тестером - градитељство минулих времена (Фото: ТУ Јабланица) Стругање дубећом тестером - градитељство минулих времена (Фото: ТУ Јабланица)

У недељу, 11. јуна – Сабор традиције златиборског краја. Подсећање на корене, чобанске забаве, занимања, вештине и стваралаштво становништва.

У недељу, 11. јуна, одржаће се Сеоски вишебој у Јабланици – 17. сабор традиције златиборског краја, једна од најстаријих манифестација у овом делу Србије која подсећа на корене, чобанске забаве, занимања, вештине и стваралаштво становништва.

Надметање рабаџија привлачи велику пажњу Надметање рабаџија привлачи велику пажњу

Скок у даљ, бацање камена с рамена, превлачење руком, те кличка и конопца, затим скок у вис, пузање уз бандеру – део су такмичарских дисциплина. Како су се ручно обарала стабла и стругала брвна показаће више екипа, одржаће се и трка коња, а посебно занимање влада за вучу балвана на влаци воловском и коњском запрегом.

Програм Златиборског сабора традиције Програм Златиборског сабора традиције

Свечано отварање вишебоја је у 11 сати, а културно-уметнички програм извешће се у два наврата – у 10 и 15 сати.

Према речима Вукомира Божанића, председника Туристичког удружења „Јабланица“,  Сабор организују ТУ „Јабланица“, уз помоћ истоимене месне заједнице на јужним падинама Златибора, Голд гондоле, Туристичке организације „Златибор“, Културног центра, Комуналног предузећа и Општине Чајетина.

Снага мишића и вештина екипе - превлачење конопаца Снага мишића и вештина екипе - превлачење конопаца

До Јабланице води асфалтни пут преко Рибнице, у дужини од 15 километара од скретања са магистралног пута.

Стругање кладаром - умеће и брзина Стругање кладаром - умеће и брзина

Печење катрана  

Својеврсна атракција Сабора у Јабланици је подсећање на некадашње занимање Златибораца – печење катрана од луча борова. У суботу, у подне, биће потпаљена мала катраница у центру села, која ће се отворити и катаран истакати у недељу, у 15  сати.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

seoski višeboj jablanica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.