„Ризница“ чува памћење предака (Фото)

zlatarinfo.rs 28. април 2023. године Култура Коментари

Ђаци као  старински људи: мудро муче, лепо говоре (Фото: А. Ровчанин) Ђаци као старински људи: мудро муче, лепо говоре (Фото: А. Ровчанин)

Народне мудрости и поруке шерета као пут видовитих на промоцији књиге Драгољуба Гагричића „Старовлашка ризница“. Аплаузима и књигама награђен труд и умеће нововарошких основаца. Најесен „Летопис Старог Влаха“.

На сцени старински људи: мудро муче, лепо говоре...

Уживели се ђаци у улоге старина крај огњишта, забринути за судбину рода, али и са врцавим мислима, варницама и жаокама, не предају се тегобама живота, не стају на трулу даску...

Девојке и старице, уз вретено и песму, нижу бисере и слажу руковети старовлашког умовања, пословица и изрека, духа прохујалог времена. Чувају образ и памћње предака, као последња одбрана... 

Врела мудрости и зрнца народног умовања Врела мудрости и зрнца народног умовања

Вазда будни – шерети на свом рабошу зарезују помене дуже од живота, да се у Старом Влаху у много чему оскудевало, изузев у бистрини и чистоћи језика...

Бритке речи из народа посеку по заслузи, ошину или опомену. Изданци из старих пањева, духовити и окретни, на кантару времена мере све што није твро везано. Живот их цеди кроз сито, мота душу на преслицу, али они без зле намере и тешких речи пропуштају кроз своје гребене странпутице живота и ведрином духа бране кожу.....

С поточића вода придолази, река изворима почиње С поточића вода придолази, река изворима почиње

Чланови драмске и рецитаторске секције основне школе „Живко Љујић“, са професорима  српског језира Снежаном Ћирушић и Горданом Боранијашевић, са позорнице Дома културе у Новој Варош пренели су дух Старог Влаха, промовишући књигу „Старовлашка ризница“ нововарошког новинара Драгољуба Гагричића.

И стара песма је део народног блага Старог Влаха И стара песма је део народног блага Старог Влаха

 И дуги аплаузи били су награда за труд, умеће, ентузијазам...

О књизи и издавачким подухватима ИИЦ „Стари Влах“ говорио је београдски књижевник и новинар Миломир Краговић, уредник књиге. За нова издања и да се пружи шанса младима заложио се Драгољуб Гагричић, аутор „Старовлашке ризнице“, уручујући књигу младом истраживачу Филипу Бјелићу. 

Вече за памћење - дворана Дома културе Вече за памћење - дворана Дома културе  

Миломир Краговић најавио покретање - Летописа Старог Влаха Миломир Краговић најавио покретање - Летописа Старог Влаха

Најбољи казивач анегдота – Неђо Грујичић из Драглице Најбољи казивач анегдота - Неђо Грујичић из Драглице

Аманет: да Филип Бјелић чува прошлост од заборава Аманет: да Филип Бјелић чува прошлост од заборава

Награде младим глумцима уручио Милорад Мишко Стевовић (Фото: Ж. Раденковић) Награде младим глумцима уручио Милорад Мишко Стевовић (Фото: Ж. Раденковић)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dragoljub gagričić rizmica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.